Despre criza, crizati si … crizanteme

Anii care au trecut au caracterizat lumea intr-o goana din ce in ce mai apriga dupa nevoi din ce in ce mai mari, care se doreau a fi satisfacute

la intervale de timp tot mai mici. Schimbarea masinii cu ultimul model, schimbarea casei cu una cu 2 camere mai mari cand ai primit o marire de salariu,

schimbarea electrocasnicelor cu aceeiasi ocazie sau in cazul unei impresii ca te-ai saturat sa le tot ai pe aceleasi de 3-6-12 luni.

Regula chinezeasca instituita in anii 80, cand tactica lor de a produce s-a schimbat de la a face lucruri trainice si pentru folosinta indelungata la aceea de a produce lucruri cu viata cat mai scurta, de o calitate tot mai proasta, pe principiul ca oricum consumatorul se plictiseste de ele inainte ca ele sa isi termine viata prea scurta si va vrea sa cumpere oricum la nivel psihologic altele a dat rezultate monstruoase in viata noastra de zi cu zi.

Produsele de folosinta indelungata au ajuns sa fie tot mai proaste, sa se strice tot mai repede, sa fie facute din materiale cat mai slabe calitativ, cu finisaje tot mai jalnice, totul in scopul deschiderii a tot mai multor fabrici, care sa creasca productia intr-un ritm tot mai alert, sa anunte scaderi de costuri si de preturi, determinand astfel consumatorii sa cumpere tot mai multe produse si facand ca rata lor de schimbare sa fie tot mai mica.

Asta a dus la cresterea profiturilor aratate de companii la sfarsitul anului actionarilor, creand an de an de-a randul o impresie de bunastare.

Totul s-a dus in lant. Economiile au fost uitate si s-au inceput adevarate campanii de a prezenta dependenta de cumparaturi ca fiind un lucru normal in noua si fantastica lume moderna. Cand oamenii au terminat banii economisiti, au trecut la a cheltui castigurile viitoare. Asta s-a facut treptat,prin stimularea intai a creditarilor pentru case, apoi pentru mobila, electrocasnice lucruri necesare.

Urmatorul pas a fost atacarea cu cartile de credit. Iti doresti un capriciu satisfacut si nu iti permiti? „MasterCard” iti da solutia.

Lucrurile pareau frumopase, toata planeta se imprumuta…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Criza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s