Bac-ul nu se da, se ia…

Acum 11 ani cand am dat Bac-ul, am invatat de am innebunit. Toata lumea zicea ca e simplu, de la portar la director, de la prieteni de familie la vecinii cu 8 clase.
Dar noi invatam. S-a copiat e adevarat, la istorie, pt ca nu am avut cum sa ne pregatim la toate cele 6 materii cum a fost atunci, sportul nefiind in anul acela proba. In rest insa ani de zile dupa ceea am stiut materiile alea pe de rost.

In ziua de azi, scoala a devenit o gluma. Principala vina o poarta capitalismul salbatic, care de 10 ani incoace promoveaza ca valori oamenii care au castigat rapid bani, fara a munci prea mult. Toti semidoctii isi imagineaza ca micul smen e un mod de viata. Insa lucrurile nu pot tine asa la nesfarsit. Becali, role-model pentru multi tineri, da faliment in multe din cele incepute pentru ca imobiliarele cumparate la pret mic si vandute la pret astronomic nu tin la nesfarsit. Modelele americane care au facut asta au mai adaugat un element in ecuatie: pe o parte din terenuri au construit imobile care au fost inchiriate, asigurandu-le venituri constante. A doua greseala facuta au fost fabricile cumparate, care nu prea dau rezultate din cauza managementului format in principal de familie, rude, persoane care e adevarat ca nu fura, dar nu fac nici performanta economica. Promovarea acestor modele e o tipologie strict balcanica, se intalneste in mai toate tarile post comuniste.

Din pacate axandu-ne pe modele de acest fel, nu se pot face performante economice. Munca, scoala si gandirea preventiva fac parte din cheile succesului capitalist.

Acest model ne-a adus la ora actuala la elevi care trebuie sa sustina examenul de Bac desi ei sunt semianalfabeti, nu stiu tabla inmultirii si exemplele pot continua.
De asemenea, acelasi model obliga multi profesori sa faca un master sau un doctorat pentru a ramane pe postul lor. Vor fi supracalificati pentru a pergati elevi subcalificati. E un sistem autoperpetuant : elevii merg la scoala ca trebuie, profesorii ii trec indiferent de cunostintele lor, pentru ca daca isi pierd numarul de elevi postul lor va fi restructurat si toate viciile de procedura continua. Rezultatul pentru sistem este defectuos. Ce e de facut? Intr-un post viitor, care ar trebui sa fie destul de lung.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s