Zmeura si capsuni

Venind ieri pe drum, in apropiere de Arad, inainte de Simand, am vazut prima initiativa ieftina si extrem de productiva de a face „agricultura” ieftin si foarte productiv.

Pe un teren de aprox 50x500m, la drumul principal, era o plantatie de zmeura, imprejmuita cu gard de sarma iar proprietarul vindea respectiva zmeura la caserola de aprox 500 grame cu 8 Ron. Zmeura era fixata pe niste pari, pentru a putea fi directionata cresterea. Zmeura este foarte rezistenta, greu de doborat de vreme, paraziti sau alte napaste. Trebuie doar sa o tai din cand in cand, pentru a o putea culege cand ii vine vremea.

Investitia mai avea un fel de baraca in care banuiesc proprietarul dormea noaptea. Investitia in marketing era reprezentata de o pancarta de 1x1m pe care era reprezentata o zmeura.

Mergand mai in jos am mai vazut ceva similar, inca 2 locatii de acelasi tip, dar cu capsuni. In rest 10 km in stanga si 10 km de drum dreapta era camp nelucrat.

Nu cunosc pretul pietei pentru zmeura, nu stiu randamentul la hectar al ei, nu pot nici macar sa spun ca aceasta pe care am cumparat-o era dulce, pentru ca nu era.
Dar stiu ca mi-a placut sa vad pe cineva incercand ceva nou, care implica si munca, nu doar comert.

Stiu ca toata lumea se pricepe la agricultura si statul e de vina ca nu da suficiente subventii, dar pentru a creste zmeura chiar nu sunt necesare. Cultivarea pe o suprafata mai mare ar putea produce suficienta zmeura pentru vandut si in piete, supermarket, respectiv pentru a produce gem, suc etc.

Gandirea specifica ultimilor 20 de ani „nu merita” „munca multa pentru ce” sau alte genuri de negari nu aduce rezultate. Zmeura insa poate aduce. E chiar asa greu?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s