Miracolul vs nepasare

1. Nepasarea.
Am calatorit recent in zona Fagarasului, unde am vizitat din nou Cetatea Fagarasului. Este construita la 1310, a fost mult timp resedinta princiara, si s-au perindat tot felul de conducatori maghiari, sasi, romani prin ea.

Din pacate insa la ora actuala se afla intr-o stare avansata de degradare fizica precum si intr-o degradare morala, pentru ca cei care ar trebui sa se ocupe de ea, fagarasenii, nu fac asta. E oare atat de greu? Cati oameni sunt nevoie pentru a face curatenie o data la 6 luni si a o pune putin la punct? Cati oameni trebuie sa munceasca 2-3 zile pe an pentru a sadi niste gazon in curte?

Ca in cazul multor alte monumente, se asteapta stimulente de la stat, de la minister, de la primarii, uitand ca totul costa mult mai putin daca se face niste voluntariat. Chiar credeti ca cei care vand seminte de gazon in Fagaras nu vor avea in timp mai mult succes daca vor fi mai multi turisti (prin asta indemn la donare de seminte de gazon)? Sau ca acea catedrala care se ridica acolo langa nu va primi mai multe donatii daca cei care o construiesc ar lucra din 6 luni vreo 3 zile si pentru oprirea degradarii cetatii ?

2. Miracolul.
La aproximativ 40 km de Sibiu se afla o cetate ridicata pe la 1250 , intr-un sat de vreo 200-300 de locuitori, cetatea Calnic.

Satul in sine e groaznic, in afara cetatii mai exista 2-3 obiective :

1. Birt

2. Fosta Cooperativa, actualmente Materiale de Constructii.

3. Casa tiganeasca roz sau porcotaliu ( vis-a-vis de Cetate )

Cetatea arata binisor si de afara, zidurile nu stau sa cada chiar deloc, insa portarul nu este cand ajungem la intrare. Mergem 50m in stanga, dam de o portar, o femeie de fapt, care se scuza ca nu a fost cand am ajuns noi. In fata intrarii niste barbati cosesc/aduna ceva iarba cosita. Intrarea e 5 ron, +taxa foto/video 7 ron. Platim, intram,… nu ne vine sa credem…

Peretii ingrijiti, maturat pe jos, gazon in toata curtea, tuns la centimetru, flori plantate peste tot pe langa carari, o frumusete. Peste tot senzori ca luminile sa se aprinda numai cand esti in preajma. Vizitam crama, Biserica catolica, muzeul… ramanem muti. Curat, aranjat cu mult gust, expozitii diverse de etnografie, articole de prin tot Ardealul, romanesti, sasesti, unguresti. PLus artizanat de vanzare de la CLuj, Sibiu, etc, facut pentru cetatea resepectiva.

Portareasa, care de fapt tinea locul mamei la munca, chiar stie sa ne explice despre tot ce e acolo inauntru, ne spune cu mahnire ca nu prea au multi vizitatori, ca la anul se va face acolio si un hotel si la un moment dat ceva partie de ski undeva mai sus. Spera ca odata cu asta sa vina mai multi turisti.

Intrebam cati oameni se ingrijesc de cetate ( e cam o treime din cetatea Fagarasului dupa ochiul meu). Raspunsul…. UN OM. Tatal ei…. Il mai ajuta mama ei, care ingrijeste florile….

Cetatea Calnicului e inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, la fel ca si cea a Fagarasului. Cel care se ingrijeste de cetate e probabil platit de Ministerul Cultelor. Ca si cel de la Fagaras probabil. Insa diferenta intre cele doua rezultate este enorma.

Avem nevoie vesnic si peste tot de oameni providentiali pentru a face ceva treaba?

Aici sunt linkurile catre cele 2 obiective.
Cetatea

Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, Uite ca nu se poate!, Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s