100 de motive ca sa nu mai cred in Romania

Pentru ca dupa 20 de ani :
1. Suntem mai lenesi ca popor decat am fost la iesirea de sub comunism.

2. Suntem la fel de socialisti ( vezi sustinerea populara a impozitarii cu barda a averilor „mari” „nesimtite”)

3. Avem aceleasi sosele, dar mai proaste

4. Avem aceleasi cai ferate, dar mai ruginite

5. Nu mai avem nici un cuvant de spus, niciunde in lumea cilivizata.

6. Organizam legislatia, institutiile, strategiile mai rau decat o faceau comunistii mult blamati, mai preciz pe picior, dupa nevoile momentului.

7. Pentru lipsa unei strategii pe termen mediu si lung, cu exceptia anului in care a condus Isarescu tara.

8. Alungam cu extrema precizie creierele din tara.

9. Alungam cu mai multa precizie forta bruta de munca din tara.

10. Nu mai avem nici un sport in care sa excelam, in afara putinelor talente individuale native, dar care tot nu pot face nici o branza pe aici, vezi modelul lui Bute, al saritorilor de la trambulina care se antreneaza pe saltele, al gimnastelor care in lipsa celor 2 antrenori nu fac 2 bani,
a fotbalului care e degeaba…

11. Am distrus CAP-urile crezand ca agricultura se face dupa cum ne taie capul, fiecare cu plugul lui, tras de boii lui, nu organizat, in asociatii mari.

12. Am crezut ca daca se reimpropietaresc padurile oamenii se vor ingriji de ele responsabil. De atata responsabilitate avem inundatii grave la 2-3 ani.

13. Desi avem inundatii in anumite zone anual, la 2 sau 5 ani, oamenii din zona respectiva nu pun mana sa isi faca un dig, ceva impadurire. Toti asteapta salvarea de la
stat. Dar la inundatii ale cui sunt lacrimile?

14. Plangem dupa fabricile pe care nu le mai avem. Cand le aveam ziceam ca „nu ne vindem tara”. Am dat-o gratis. Am platit uneori numai sa le ia ( prin subventii ). Cele cateva fabrici care au ramas in picioare si acum au avut noroc de oameni capabili si cu nervi tari. Nu ne intrebam la ce foloseste o fabrica daca nimeni nu vrea ce produce ea.

15. Nu mai avem flota.

16. In loc de flota, am cumparat de la englezi 2 vapoare expirate, care abia plutesc. Dar e mai bine asa, decat sa plece in larg si sa atace din greseala intepenirii carmei
vreun vas aliat sau nealiatsi sa iasa taraboi. Daca atacam Japonia e ok, daca atacam rusii e nasol.

17. S-a permis sa existe Caritas, FNI, FNA, BIR si alte exemple similare.

18. Inca nu s-au retrocedat toate pamanturile proprietarilor de drept. Pentru ca retrocedarile s-au facut dupa ureche sau numai dupa ce ai semnat un contract de vanzare cumparare pe pamantul ce urma sa il primesti.

19. Calitatea din ce in ce mai buna a invatamantului. Mai nou la Bac se copiaza la xerox color lucrarile. In 1989 de abia se putea sopti. Asta da evolutie!

20. Pentru spitalele care sunt din ce in ce mai insalubre, adevarate culturi de microbi, rezistenti la 99.99999% din dezinfectante. Si care fac repede imunitate si la restul. Pentru ca in ultimii 20 de ani au plecat vreo 30.000-40.000 de doctori din tara. Numai intre 01.01.2010 – 01.07.2010 au plecat 8200.

21. Stimularea muncii. Aruncatul cu privirea la tv, in timp ce statul plateste ajutoare sociale. Si taxeaza excesiv munca.

22. Pentru pensionarile anticipate. La 45-50 de ani s-au scos 1.000.000 de oameni la pensie. Acum ii platim si ne plangem. Ciudat e ca marea lor majoritate ar mai fi vrut sa lucreze.

23. Numai in .ro un sustinator al stangii a luat masuri aproape exclusiv de dreapta ( Adrian Nastase ) in timp ce un liberal convins de dreapta a luat masuri extrem de socialiste ( Calin Popescu Tariceanu ). Primul motiva ca nu se poate sa fi de stanga fara o economie viabila, celalalt ca … ceva.

24. Pentru ca C.V Tudor a ajuns in turul 2 la alegerile din 2000.

25. Pentru ca Gigi Becali, Dan Diaconescu, Ogica, Magda Ciumac sunt staruri TV.

26. Pentru ca printre premierii nostri s-au numarat Vacaroiu, Ciorbea, Radu Vasile, Emil Boc, Tariceanu. Pentru ca Udrea, Videanu si Berceanu sunt ministri.

27. Suntem (cred) unica tara din lume unde un presedinte s-a declarat infrant de o structura care se afla in subordinea sa.

28. S-au construit sute de scoli, parcuri, sali de sport in sate cu 10 copii. Dupa care au fost lasate in paragina.

29. Pentru al 13-lea salar la bugetari.

30. Lipsa oricarei predictibilitati pentru mediul de afaceri. Un plan de afaceri trebuie sa tina mereu cont de modificarile legislative. Unele ingroapa initiative, altele le dau aripi. Prietenii stiu de ce…

31. Avem mii de orbi care conduc masini. Si primesc ajutoare sociale, pensii de handicap.

32. Desi contributiile la sanatate sunt foarte ridicate ca procent din salar, spagile la doctor cresc si mai nou se oficializeaza.

33. Avem cele mai mari preturi pe km la autostrazi din lume si chiar si asa nu reusim sa le facem. Cu nimeni, nici straini, nici romani.

34. Desi avem drumuri extrem de proaste, infrastuctura la pamant, iar pistele de Formula1 lipsesc, suntem fruntasi in vanzarile Ferarri, Bugatti, Porche.

35. Trenurile aveau viteze medii mai mari in anii 1930 decat acum.

36. Avem carute pe autostrazi, drumuri nationale.

37. Avem coruptie in masa, fara corupti mari dovediti.

38. Se acorda subventii pentru pamanturi nelucrate, ferme existente doar pe hartie.

39. In primul an al crizei economice,2009, principala masura de ajutorare a mediului privat a dus la inchiderea a 300.000 de firme.

40. Ne respectam valorile, le laudam calitatile, ii ridicam in slavi pana la disperare. Dupa ce au murit. Eventual facem si emisiuni cu inmormantarea si punem intrebari
familie gen ” Cum va simititi ?”.

41. Pastram in posturi ministri care gafeaza intern, extern, fraudeaza fonduri europene, ne-europene de ordinul a milioane de euro, cu simpla scuza „nu s-a intamplat nimic grav” , „a semnat fara sa stie ” , „no comment”.

42. OTV a fost mereu un post cu rating mare.

43. Avem un presedinte ales liber de 2 ori, care in postul de Ministru al Transportului, declara ca Romania nu are nevoie de autostrazi. Rezultatele se vor simti inca 20 de ani.

44. Orice functionar care lucreaza intr-un minister pe post gen sofer, femeie de servici, electrician, instalator, castiga in medie de 3 ori cat un doctor, profesor la liceu.

45. Cu 10.000 – 50.000 euro poti omori un om cu masina si sa scapi cu basma curata, verdict tip „Craiova” (cu suspendare desi erai beat ranga, mustrare desi era rosu). De asemenea avem destui violatori care nu prezinta pericol social. Cireasa de pe tort, procurori care fabrica probe si inchid pe 20 de ani oameni nevinovati. Care mor pe parcursul judecatilor de restabilire a dreptatii.

46. Fostului rege al Romaniei nu i s-a permis 5 ani sa intre in tara natala, contrar oricaror norme de drept international. Si bunului simt.

47. Cand trebuie sa apara impozite, se adopta masurile in 2-7 zile. Maxim. Cand e nevoie sa reducem birocratia sau taxele ne ia intre 2 luni si 5 ani.

48. Avem taxa de tranzit pe anumite poduri, pe drumuri nationale, construite din taxele si accizele platite deja.

49. Politia are norma la amenzi. Asta face parte din categoria „iepure, iar n-ai sapca”. Drept urmare, politia opreste chiar ambulante in misiune.

50. Armata, pompierii, politia, spitalele, doctorii au majoritatea dotarilor din anii 60-70. Daca se fac dotari, echipamentele stau in depozite, pentru ca nu mai sunt bani pentru instructia personalului care ar urma sa lucreze noile scule. Care valoreaza in general multi bani.

51. Achizitiile de orice se fac dupa ureche in majoritatea cazurilor, noi neauzind de standarde de cost/calitate sau de auditat al unor firme specializate. In cazul
descoperirii de nereguli clare si grave de Curtea de Conturi, se fac rapoarte care mor undeva pe drum, intra politie, procuratura si instanta.

52. Integrarea in Uniunea Europeana, cu 5-7 ani inainte de a fi pregatiti de asta cu adevarat.

53. Incercarea de fentare a tuturor normelor europene de la integrarea in UE pana probabil la excludere. In ajunul integrarii in 7-8 zile s-au adoptat cca 300-500 de legi, ordonante, puneri in acord cu legile cerute de UE. Dap… dupa care a iesit o brambureala totala. Pentru a te putea obisnui cu un numar atat de mare de legi noi e nevoie de cativa ani. Ne-am grabit cu aderarea, fara sa intelegem de ce. Era iluzia unui „mai bine” din nou nedefinit. In anii aceia de care vorbesc trebuia sa ne fi pus economia, legislatia, normele fiscale la munca, astfel incat sa intram ca un membru competitiv, nu un consumator jalnic.

54. Din exportator de cereale, legume, fructe, carne, am ajuns importator major.

55. Avem regii asfaltului, fara sa avem sosele.

56. Declaratia lui Ion Iliescu dupa mineriade : „Minerii au venit in Bucuresti si au ajutat la plantarea rasadurilor de flori din Piata Universitatii”.

57. Pentru ca exista atat manelele, cat si oamenii care le asculta. Si Taraf TV, Manele TV.WTF?

58. Ada Milea.

59. Pentru ca multi din cei care stau in chirie in 1-2 camere sau detin un apartament la bloc se lafaie/lauda cu o masina care e de 2-3 ori mai scumpa decat apartamentul.

60. Pentru succesul „creditulu cu buletinul”. Si plansul de dupa ce au inceput sa trebuiasca sa se plateasca ratele.

61. Credem ca orice se poate repara cu sarma.

62. Spagile date de preoti, doctori, profesori pentru a se putea aranja cu un post bun in cate vreo institutie.

63. Halul in care a ajuns litoralul romanesc in 10-20 de ani.

64. Halul in care au ajuns Herculane, Borsec, Stana de Vale, Moneasa in 20 de ani de democratie. Plus multe alte statiuni balneo-climaterice.

65. Politizarea tuturor functiilor din administratie locala si centrala. La fiecare 4 ani, sau cand se schimba guvernele. De la femeie de servici la directorul care a obtinut prin concurs postul.

66. Pentru recuperarea unei datorii in instanta ai nevoie de 1-3-5 ani. Daca e firma e mai usor, pentru ca aia pot disparea in timpul respectiv, sa nu te mai chinui sa recuperezi nimic. Iar persoanele fizice isi pun bunurile pe numele rudelor.

67. Multitudinea de proprietati detinute de politicieni si rudele lor din „vanzari anterioare”. Tind insa sa cred ca ce au vandut nu era chiar mereu al lor.

68. Pe timp de pace, am ajuns sa avem in 20 de ani cel mai mare numar de ofiteri de informatii per cap de locuitor din Europa. Poate din lume. Dublu fata de impuscatu’.

69. Cedarea drepturilor de exploatare a platformei ce tine de insula Serpilor cu 18 ani inainte de a fi obtinuta… Dupa care prelungit dreptul pe bani de tigari. Va multumim domnilor Stolojan, Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Nastase, Tariceau, Boc. Din tot sufletul.

70. Acordarea prin program guvernamental de burse pentru elevi romani la scoli din strainatate, cu conditia sa se intoarca sa lucreze in administratie dupa finalizare. Umilirea lor prin netrimiterea banilor niciodata la timp si amenintari succesive de exmatriculare. Dupa care neangajarea lor niciunde pe motiv ca nu sunt locuri disponibile.

71. Faptul ca majoritatea ghiseelor din administratie din tara sunt facute astfel incat sa te apleci in fata celor de dupa ghiseu.

72. Cu suficienti bani se pot cumpara mai nou orice fel de acte : buletine, carnete de conducere, diplome bac, diplome facultate, master, CF-uri cu stamplia etc…

73. In 20 de ani nu am auzit inca de semafoare sincronizate.

74. Am permis tiganilor, hotilor romani, prostituatelor, cersetorilor sa ne strice imaginea in lume.

75. Dam ajutoare sociale unor oameni declarati hadicapati dar care au vile, palate, parcuri de masini si se lauda ca au platit pe certificatul de handicap 500 de euro.

76. Vrem sa luptam cu evaziunea fiscala crescand taxele pentru munca ( cas, contributii care reprezinta cam 70-80% din ce primeste angajatul).

77. Tehnologia noastra de asfaltare e atat de avansata incat putem turna asfalt pe ploaie, pe frig, pe zapada. Probabil de aia e asa scump asfaltu’, ca si tehnologia aia costa.

78. Numarul gradinitelor a scazut atat de mult incat e greu sa iti mai duci copilul undeva fara sa fii nevoit sa platesti 200-400 euro/luna.

79. Dupa ce mamele au fost stimulate sa stea acasa dupa nasterea unui copil, prin plata a 80% din salar timp de maxim 2 ani, s-a aplicat brusc reducerea acestei indemnizatii la 600 ron/luna. Peste noapte. Asta da predictibilitate economica.

80. Armata romana a fost modernizata atat de mult, incat se pot fura arme perfect functionale oricand, deoarece depozitele nu sunt pazite. Modernizarea a continuat, dar va rugam sa purtati mereu la dvs umbrelele anti-MIG, intrucat uneori mai cad. Din zbor.

81. Dezbinarea interna a ajuns atat de mare, incat de 20 de ani incoace, chiar romanii plecati dincolo se feresc de alti romani. Au si o vorba tipica „Nu te f**e strainul cum te f**e romanul”.

82. S-a construit atat de prost in timpul boomului imobiliar cu autorizarea statului incat la un cutremur similar cu cel din 77 90% din aceste cladiri noi s-ar darama. Totul perfect legal.

83. Justitia si procuratura isi face mai nou treaba pe baza unor interceptari telefonice, nu pe baza unor fapte demonstrabile. Adica pe vorbe, nu pe fapte.

84. Am inventat mafii in toate domeniile posibile : mafia cartofului la piata ( si a restului legumelor), mafia facturilor de cumparat, mafia actelor false etc.

85. Avem de 14 ani Valentain’s Day.

86. Indiferent de regimul politic, cea mai sigura slujba e intodeauna la stat. Dupa cum ii spune si numele, e odihnitoare.

89. Avem in toate agentiile, ministerele etc directori peste cate 1-5 oameni.

90. Avem cate 3 directori pe acelasi post. Unul care a ocupat postul prin concurs, unul care a fost prim numit de fostul guvern, unul numit de actualul. La toti li se plateste salar, iar primii 2 mai dau si statul in judecata, castigand si mai mult.

91. Pentru ca nu am recuperat mai nimic din creantele externe pe care le-am avut la 31.12.1989.

92. Pentru ca in cazul falimentelor bancare mari, cei care au pregatit faultarea sistemului nu au platit nimic, iar micii datornici inca platesc.

93. Pentru toate regiile de stat care primesc salarii de merit desi au pierderi enorme.

94. Pentru ca platesti penalitati daca nu achiti la timp darile la stat. Statul insa are interzis prin lege sa plateasca penalitati la facturile pe care le achita cu intarziere.

95. Pentru ca mersul la mare la Mamaia a devenit unul din cele mai blamabile obiceiuri dambovitene. Pentru ca e o mandrie sa bei sampanii de 1500 RON si sa arunci cu banii in lautari.

96. Pentru Craiova care a devenit un mic-mare rai al interlopilor, condusi de multe ori de odraslele unor judecatori. Care pot taia oameni cu sabiile, calca batrani, face trafic cu droguri etc si sa nu pateasca nimic.

97. Pentru ca s-a ajuns sa se recunoasca public de politicieni ca mint pentru a fi realesi. Mai grav insa e ca nu s-au facut instant manifestari publice de protest, ca in Ungaria. Noi inghitim.

98. Pentru ca avem in Parlamentul European unele din cele mai capabile figuri din Romania : Becali, Vadim, Eba. Au de ce sa se minuneze europenii. Oare daca ar trebui sa le dea o scrisoare oficiala unuia din cei trei, pe care l-ar alege?

99. Pentru ca avem case de chirpici cu termopan, antene Digi si conexiune la Internet.

100. Pentru ca ne-am amagit 20 de ani ca va fi mai bine intr-o zi, iar ziua aceea nu a mai venit.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Criza, economie, nostalgie, Uite ca nu se poate! și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s