Traind peste posibilitati

Perioada de dupa 1990 a inceput prin speranta ca odata porniti in capitalism ne vom putea permite acele lucruri pe care comunismul nu ni le permitea. Acumularile de bani facute in perioada comunista au inceput sa fie cheltuite pe acele mici placeri inutile pe care le doream pe vremea plumbuitului : puma, adias Torsion, haine mai moderne, telefoane noi, tv color, video, casetofon cu inregistrare International, Futachi etc.

Dupa cativa ani a venit inflatia, nationalizarea (din nou) a valutei precum si asanarile economice. Toate au avut rezultatul inevitabil de a diminua spre inexistenta economiile populatiei.

Aveam sansa sa o luam din nou de la zero.  Sa ne recladim ca popor.

Am inceput bine, cu Mugur Isarescu si apoi Nastase. Dupa vreo 10 ani de continua scadere a PIB a urmat o crestere fantastica : 25%.  Cresterea s-a mai domolit in urmatorii ani. Primii 4-5 ani au fost crestere economica sanatoasa, nu aparusera riscuri majore de supraincalzire. Dupa care a urmat aderarea la UE, care a dat drumul marilor banci in Romania. Impresia pe care mi-a dat-o perioada respectiva a fost ca din domeniul bancar a pornit o adevarata batalie cu mintea noastra pentru a ne cumpara ceea ce nu ne permiteam, de la plasme cu buletin, la apartamente mult supraevaluate, ajungand la a ne cumpara masini luxoase desi locuintele noastre erau poate la 50% din valoarea masinii sau ca diferenta intre un apartament de 1 camera si unul de 3 camere sa reprezinte chiar pretul acelei masini proaspat cumparate. In rate/leasing sau cazul mai fericit cash.

Domeniul bancar a pierdut foarte mult prin stimularea imprumuturilor fara acoperire si a inducerii in perceptia oarecum colectiva ca ne vom putea permite acele lucruri pe care le-am cumparat azi maine sau poimaine, pentru ca odata ce economia e tot in crestere, nu va mai avea oprire. Iar noua ne vor creste salariile continuu si vom putea eventual plati si in avans creditele.

Am trait peste ce puteam sa ne permitem. Acum nu mai stim cum sa scapam de masini, parcurile firmelor de leasing sunt pline, panourile cu anunturi de executare silita a bancilor sunt si ele pline. Cine a pierdut? Aproape toti : cei care au crezut propaganda, cei care au imprumutat banii, speculatorii imobiliari, statul, fabricile care au luat linii de credit gajand cu proprietati.

Cine e principalul responsabil pentru asta?

Principalul sunt bancile, pentru ca au introdus un oarecare comportament irational repetand acelasi slogan : Romania nu are probleme, se poate imprumuta, va creste productivitate muncii etc.

Al doilea este BNR, care a incercat totusi sa lupte cu acordarea irationala de credite, dar insuficient.

Al treilea este statul, pentru ca s-a bucurat de PIB-uri crescute artificial, din care a putut sa isi platesca pe termen scurt mai multi angajati sau pe cei existenti cu salarii mai mari. Pentru ca nu a introdus reglementari mai drastice asupra bancilor, cum ar fi : daca banca acorda un imprumut pt cumpararea unei cladiri si tot banca face evaluarea proprietatii, in eventualitatea defaultului banca va recupera DOAR acea cladire. Nu va mai avea dreptul sa vina sa ceara suplimentar NIMIC de la client. Daca exista aceasta reglementare nu apareau evaluatori la tot pasul, executorii nu incepeau sa falsifice licitatii si sa vanda case la 20% din pret, bancile nu mai luau TOATE veniturile posibile si imposibile in calcul, etc.

Din nevoia insa de imprumuturi pe termen scurt sau lung de la banci statul a inchis ochii la toate aceste lucruri. Si a permis inceputul acestui cerc vicios. Culmea e ca tot bancile sunt cele care acum se plang. Fie ca au prea multe default-uri, fie ca acum nu mai au cui sa dea credite. Eu ma intreb cine ar trebui sa mai aibe incredere in banci dupa introducerea a zeci de comisioane, omisiuni voite de taxe si modificari de dobanzi?

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, nostalgie, Uite ca nu se poate! și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s