Eterna si fascinanta Romanie

Dupa socul recentei sondari efectuate de Facultatea de Sociologie din Bucuresti, nu vad de ce m-as mai mira pentru astfel de titluri : „Privatii pot accesa peste 500.000 euro” . Continuam sa ii consideram pe acei „privati” o specie extraterestra, ceva de neimaginat ca ar fi real, noi cei multi, obisnuiti sa lucram la stat. Ce m-a surprins e felul in care se subliniaza ca acei bani cad cumva din cer daca esti privat. Nu ca sunt imprumuturi sau finantari obtinute extrem de greu de la UE, in baza unor proiecte care tin foarte mult de birocratie, cu plata de mii pana la zeci de mii de euro catre experti in a face dosare de acest tip, cu multe stampile necesare de la autoritati romane indiferente. Ni se pare in continuare ca „privatii aia” primesc bani din cer strict in baza faptului ca au deschis o firma si deja sunt mari patroni. Nu au trecut 20 de ani de la Revolutie deja?

Dupa schimbarile pe picior ale Codului Fiscal, ar trebui sa apara si normele de aplicare. Nu de alta, dar ele ar trebui sa apara in maxim 30 de zile de la emiterea acelor ordonante de modificare, ca e termenul legal. E atat de greu sa faci un lucru mai din timp.

De cativa ani, mai ales de cand a venit specialistul in drept constitutional Boc la guvern, legile, ordonantele, modificarile, initiativele legislative parca au probleme tot mai mari la a trece testul legalitatii. Frica cea mai mare a unei legi nu mai sunt efectele ei, ci trecerea de Curtea Constitutionala, decizie lasata mereu cu cate un circ. La legi fiscale e greu de tot sa elaborezi normele de aplicare, de unde apare tot mai des intrebarea „dar cu asta ce dracu mai vor sa zica?” la vizita la contabilul de serviciu.

La ministrul turismului problemele in ultimii ani sunt desenul pe care il lipim langa indicatorul „Romania”, nu starea fostelor statiuni turistice, nu drumurile de acces catre manastiri, eventual si altele decat cele din Moldova. Poate nu a observat nimeni pana acum dar pentru un turism viabil e nevoie de mai mult decat un slogan cu care sa atragi oamenii. E similar cu agatatul unei fete intr-un bar : degeaba vii cu o replica interesanta de agatat si cu o conversatie ok, daca te dovedesti foarte repede un mitocan, murdar, rupt si eventual hot. Pentru ca daca nu o ia la goana in primele 15 minute, cu siguranta a 2-a oara nu va mai treece prin vecinatatea ta.

In domeniul initiativelor bune de care spuneam aici , realizare efectiva a lor s-a fasait. Bonurile fiscale vor aduce oarecum ceva scadere din impozitul de plata catre stat anual, dar vag cumva, nu va face nimeni verificari nici macar la a calcula suma totala pe care o declara omul cand vine cu sacul de bonuri la fisc. Nu bani efectiv cum se sublinia la inceput, nu reducere directe la achizitia unor bunuri, nimic. Asta se intampla cand iei o idee buna de la FMI si o traduci in romaneasca guvernamentala.

Parca toate tind sa fie cu fundul in sus.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Criza, idiotenie, Uite ca nu se poate! și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s