Bulele noastre cele de toate zilele

Aparitia bulelor de pret in toate domeniile presupune cresteri aparent motivate de diversi factori, dupa care urmeaza intrarea puternica a fondurilor speculative pe marfuri pe contracte futures care cresc de la o zi la alta cu 2-3%, uneori chiar 10%.

Aparitia bulelor in ultimii 10 ani a fost intretinuta de rapoarte ale diverselor institutii de prognoza care dadeau diverse motivatii pentru cresterile la nesfarsit sau la valori foarte mari ale marfurilor respective, dupa care urma o nebunie totala. Toata lumea sarea sa cumpere hartii de posesiune ale diverselor bunuri. Cand bula se sparge si nimeni nu mai vrea o marfa la un pret supraestimat,  se gasesc motivele pentru care intr-adevar nu aveau baza reala acele cresteri.

Culmea nesimtirii in cazul asta e ca de obicei retractorii sunt aceiasi. Poate printr-o alta institutie media, poate doar prin influentarea opiniilor.

Plata insa s-a efectuat iar profiturile s-au dus la cei care aveau temele bine facute. Pierderile se socializeaza.

Recent au aparut cresteri masive pe piata graului.  Binenteles,  Goldman Sachs si alti analisti estimasera un trend puternic crescator, pe baza diverselor analize. De unde insa poti avea siguranta ca ei insisi nu au pus un pic umarul la cresteri tot pentru a putea face niste profituri din ceva bule? Nu poti.

Inca imi amintesc perioada dinaintea caderii Lehman si inceputul cutremurelor pe pietele si in bancile internationale. Atunci crestea petrolul in draci, se prezicea sa sara de 200-250 USD/baril, fondurile de proprietati de asemenea aveau cresteri permanente, totul parea sa creasca la nesfarsit. Era o frenezie specifica unei bule in toate pietele. Chiar si in imobiliarele din Romania se vedea cu ochiul liber, preturile crescand saptamanal 1-5%.

Spargerea bulelor si aratarea cartilor a fost ca o furtuna. Daca in ianuarie-iulie pietele aratau verde crud si fraged, august-decembrie 2008 era rosu iadului.

Partea buna e ca unii speculatori mari au disparut atunci, insa rau e ca cei care au supravietuit au devenit mai puternici.

Deci la ce bule ne asteptam anul acesta? Se pare ca la alimente, cafea, aur, otel. Spor la bull.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, idiotenie, speculatii și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s