Baze puternice

Bazele care s-au distrus in ultimii 20 de ani incep sa ne doara acum.

Bazele care se construiau incepand din scoala, cu profesori care se zbateau ca scoala lor sa fie printre cele mai bune, iar ei sa fie cautati de elevi la meditatii. Sau pentru prestigiu. Profesori care aveau siguranta locului de munca si carora nu le era frica sa lase elevi corigenti sau repetenti de frica diverselor represalii din partea superiorilor. Desigur, erau cazuri in care inalti functionari de partidinterveneau pentru copiii lor, dar relativ rare.

Bazele continuau cu scoala de meserii sau cu facultatea. Unde se facea destul de multa practica, mai multa oricum decat cea care se face la ora actuala. Multi din cei care aveau sa ocupe un loc de munca stiau in mare si uneori chiar bine ce urmau sa faca in anii de dupa facultate. Stiu, practica insemna si munca la camp, dar comparativ cu nivelul actual, chiar se facea mai multa practica.

In fabrici si uzine disciplina in productie era destul de importanta. Nu stiai cand greseai ceva si te trezeasi dand interviuri la Secu si erai supus la umilinta sociala, in sensul ca cei anchetati de Secu erau priviti ca niste ciumati. De asemenea, daca greseai rau te mai puteai trezi dat afara cu litera I in cartea de munca si greu de tot mai gaseai ceva de munca. Stiu din nou ca dupa cateva zeci de ani de economie semi-inchisa munca nu mai era privita ca o cinste, salariul venea oricum etc. In principal vina pt asta a fost a economiei in care aveai bani dar nu aveai ce sa cumperi cu ei. Dupa ce a inceput rationalizarea mancarii a fost si mai rau.

Multi dintre vecinii nostri au fost mai cerebrali in modificarile aduse dupa schimbarea regimului. De exemplu, Ungaria a pastrat cooperativa agricola intr-o forma imbunatatita fata de cea comunista. Polonia si-a imbunatatit sistemul de educatie si este printre putinele tari Est Europene care au universitati in topul 100 din lume. De asemenea, in Polonia s-au facut privatizari rapid, dureros pe moment, dar eficace pe termen lung. Noi am preferat o lenta decadenta a valorilor, schimbare pe ici pe colo, dar sa nu se modifice aproape nimic.

Economia insa nu asteapta dupa noi, cum nu a asteptat nici dupa altii. Industria se distruge daca devine ineficienta, daca este intretinuta de stat pe principii discretionare.

Cel mai recent exemplu este cu celebrele parcari cesionate ani de-a randul la firma Dali de catre primaria Bucuresti. Inainte de reziliere, Primaria castiga din aceasta concesiune mult mai mult decat o face acum, cand in anumite perioade inregistreaza chiar pierderi. Detalii aici.
PS. Nu ridic in slavi sistemul comunist de productie planificata, ci doar dau un exemplu de o perioada in care in mare economia, productia, educatia, Romania functiona pe anumite baze mai solide decat cele pe care le avem astazi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s