Din dilemele zilei

Avem un sistem sanitar la pamant.
Ceea ce se vede acum la televizor si in ziare sunt doar bubele explozive ale deficientelor grave din sistemul medical. Subdotat, supracapusat de tot felul de interese si extrem de prost platit.
Din pacate in ultimii 10 ani celor care analizeaza diverse probleme pe la tv le lipseste o viziune cat de cat clara de unde trebuie inceput.

Prima sugestie pentru un sistem medical sanatos ar fi cea a bazelor. Al spitalelor cu instalatii, dotari, infrastructura puse la punct. Nu doar functionale, ci chiar bune. Daca este posibila chiar acesarea unor fonduri europene (daca exista pt spitale) pentru a evita specifica capusare. Daca nu, auditarea de vreo firma care se ocupa cu asa ceva a licitatiilor, a nevoilor. Dupa care cheltuirea banilor. Nu trebuie refacute in fiecare an reparatii, ci trebuie facute odata la cativa ani, iar atunci bine.

A doua sugestie ar fi inchiderea multelor spitale din orasele mici, comune mai mari. (Aoleu muica nu mai avem spital la Cocarlesti? Nu muica, ca ala ce era ne omora cu zile, ca n-aveau aia bani sa-l tina). Decat sa tii 400 de spitale si sa iti imparti putinele resurse in toate, poti alege sa ai 200 facute bine. Si in cazul de fata multe urgente ii depasesc pe cei care sunt in unele spitale mici, motiv pentru care se trimit in resedinte mai dotate si cu medici mai pregatiti. Decat mult si prost mai bine putin si bun.

A treia sugestie ar fi micsorarea numarului de studenti in medicina. Pentru ca nu poti sa ii primesti decat pe prea putini in sistem dupa terminarea rezidentiatului, multi pleaca. Ai cheltuit niste bani inutil, plus ca s-a creat si un sistem capusar in universitatile de medicina. Acum 10-15 ani cea mai mica medie de admitere la medicina in Timisoara era 8.5-8.8. Acum media minima este… 5. .

Nu se pot cheltui mai bine banii din reducerea numarului de studenti pentru spitalele in care explodeaza saloane? Sau problema reala e reducerea numarului de profesori?

Vor fi mereu doctori care vor pleca din Romania atat in conditiile actuale cand salariile sunt cam de 10 ori mai mici decat in Vest, cat si mai tarziu, cand salariile vor fi egale. Migratia oamenilor nu e mereu un fenomen pe care sa il poti opri. Insa celor care aleg atat acum cat si mai incolo sa ramana li se poate face viata mai buna.

Mie unul nu mi-ar veni sa lucrez intr-o sectie care poate exploda, in care exista germeni vindecabili doar de rase extraterestre, in care tot felul de bronzati ( sau nu numai) vin sa imi dea buna dimineata cu un par in gura sau sunt pasibil de niste ani la puscarie ca a explodat in salonul meu un tub de oxigen pe garda mea. Nu de alta, dar nu doctorii sau asistentele verifica bombele. Dar poate sunt eu nebun azi de la canicula.

Toate bubele care supureaza azi sunt consecinta unor nepasari care de ani de zile ne apasa incet. A echipamentelor de 2 miloane de euro care zac nefolosite in spitale, pentru ca nu exista personal calificat sa le foloseasca sau/si nu a fost o reala nevoie sa fie cumparate. A licitatiilor trucate. A nepotismului si capusarii administratiilor spitalelor. A spagilor din facultati. Dar, din nou, poate m-a batut azi soarele in cap.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Din dilemele zilei

 1. Alma zice:

  Problema cu sistemul medical e in principiu simpla, cu practica stam mai greu.
  Din facultate incepe prost, cand in loc sa scada numarul de locuri pentru a creste performanta, sunt tot mai multi admisi si cu note mai mici. Si nu numai ca sunt admisi ( si cand am inceput eu era acelasi numar de locuri ), dar sunt si mentinuti ( in anul meu s-a pierdut o serie la un moment dat din cei care nu au luat diverse examene). Apoi, dupa ce termini facultatea, te trezesti ca dai rezidentiatul, il iei si ajungi sa muncesti pe foarte putini bani ( cand am terminat aveam un pic mai mult decat minimul pe economie dupa 6 ani de scoala ), care abia iti permit sa traiesti decent fara sa platesti chirie, cu chirie este imposibil. Si nu numai ca primesti putini bani, dar nu esti stimulat sa inveti. Esti stimulat sa inveti pentru a pleca din tara, esti stimulat sa te „fofilezi” pentru a mai putea sa-ti gasesti inca un servici sau pur si simplu pentru ca e mai confortabil sa stai… Pentru ca in sistem nu ai sanse sa patrunzi ca persoana fara pedigree.
  Toate astea sunt vis-a-vis de situatia personala a fiecaruia dintre tinerii medici. In spital muncesti mult, in general te ocupi si de alte treburi paramedicale care nu au legatura cu actul medical, dar fara de care nu se poate. Alergi dupa diverse care iti ingreuneaza viata si la un moment dat in zi, ajungi si la pacient, extenuat de oboseala alergatului, de nervii consumati si nu mai ai puterea sa asculti povestea omului din fata ta. La concret… alergi dupa medicamente, dupa programari la investigatii, dupa sefi pentru aprobari de medicamente/investigatii, scrii tomuri de hartie ca referate, certificate, adeverinte, apoi cand esti de garda intr-un spital de urgenta vezi toti pacientii pe care medicul de familie ii trimite la spitalul de urgenta cu diagnostice umflate ca sa-i vada cineva ( care ar putea fi mai bine examinati in ambulator, fara stresul urgentei pe cap), pacienti care sunt panicati ca au o boala grava, panica insuflata de cineva ca sa justifice trimiterea si apoi se mira lumea ca esti nervos, obosit, flamand…
  Nu sustin tagma medicala numai pentru ca fac parte din ea, fiecare padure are si uscaturi, sustin tagma medicala pentru ca este stresant sa te lupti cu sistemul pentru viata oamenilor.
  Aceasta este opinia mea, fara a avea pretentia ca reflecta mai mult decat propriu gand.
  Daca vreti, comentati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s