W-ul nostru cel de toate crizele

Ultimii 3 ani au reprezentat o criza continua. De fiecare data cand parea sa se fi stins una, pornea alta pe care nici nu o visai in alt domeniu. Ca un castel de carti de joc.
Prima a fost acea perioada in care petrolul a crescut demential, cam 6-8 luni si tututor iecspertilor de talie necunoscuta dupa aceea li se parea ca barilul va ajunge 250 USD, ca e normal in conditiile economiei pe resurse limitate din ziua de azi etc. Au inceput recomandari masive de investitii in capacitati de productie de bio-etanol, suprafete mari agricole fiind orientate spre a produce astfel de combustibili, reducand productia agricola si crescand incet pretul alimentelor la nivel mondial.

Bula petrolului s-a spart ( intr-un mod foarte uleios de altfel ) cand cei care speculau foarte puternic pe el au cam dat niste falimente. Ma refer la bancile de prin toata lumea. Toata lumea s-a linistit cu petrolul si nu mai facea nici un iecspert referire la saptamanile dinainte, cand preziceau, profeteau ca niste oameni beti.

A inceput atunci circul caderii burselor la nivele nemaivazute de zeci de ani, al bancilor care se trageau una dupa alta in picaj, al unui intreg Occident care se facea ca nu pricepe cum de la lipsa reglementarii in domeniul bancar s-a ajuns aproape de colapsul lui. Pai cand abolesti legile nu e o consecinta normala sa rezulte anarhia?

Au mai urmat niste scandalui mici gen Madoff, Fritzl, Dubai, dar si circul asta a trecut repede.

In clipa de fata se adancesc semnele recesiunii in W, de exemplu prin cel mai mare numar de falimente de la americani din ultimii 50 de ani, somajul care creste intr-un ritm scazut atat in Europa cat si in SUA, dar inca mai cresten si al piatei imobiliare care e inca la pamant atat in Europa cat si in SUA, unde dupa disparitia ajutoarelor de stat constructiile s-au dus iar in cap.

Intre timp aflam ca desi economia UE e mult mai sanatoasa ca nivel si volum al datoriei publice decat cea a SUA, atat tarile din UE cat eventual si China se apropie de colaps. De unde aflam? De la aceleasi institutii de rating care au prezis sanatatea bancilor americane inainte de faliment. Vezi Doamne, au datorii publice prea mari.

Probabil ca se va pregati intre timp si o criza buna de tot in China pe imobiliare si uite asa vom mai avea inca vreo 4-5 ani de criza sporita de acei multi, stabili, dar uneori imprevizibili chinezi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Criza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s