Procese colective contra bancilor

Mi-a placut foarte mult rolul lui Danny De Vito din The Rainmaker, in care joaca rolul unui avocat care alearga dupa procese in spitale, la locurile unor accidente, pentru a-si gasi clienti si a-i convinge sa dea in judecata tot ce exista, contra unui comision desigur mai mare decat cel normal.

In saptamanile care au trecut, mai multi clienti ai Volksbank, BCR, eventual si restul, s-au coalizat in grupuri care au trecut de relaxarea forumista de a posta diverse mesaje curajoase de dupa ecran la intalniri cu diversi avocati pentru a da bancile in judecata. Avocatii percep onorariu mai mic pe persoana, procesul va avea loc cu grupul, fiecare urmand a primi in caz de castig solutie, toata lumea e fericita. Mai putin bancile. Care incep contraatacul. Fie prin incercari de „mituire”, fie prin intimidare.

Nu tin partea nimanui in cazul acesta, insa ma intreb ceva. Daca in cazul extrem o banca este pusa in asemenea dificultate incat nu mai poate acorda credite si intr-un fel sau altul e dusa in faliment de o astfel de actiune? Stiu oare cei care dau acum in judecata ca acea banca poate cere invocand clauze de forta majora rambursarea anticipata a creditului in termen de 15 zile?

Bancile pe cealalta parte au profitat in Romania de legea care le permite sa ceara restituirea integrala a sumelor imprumutate, chiar dupa executarea garantiilor. Ele stiu ca daca un client a luat 100.000 de euro, a garantat cu o proprietate evaluata atunci la 130.000 de euro, aceasta a ajuns intre timp la 60.000 de euro si clientul intra in imposibilitate de plata, ele legal tot 100.000 de euro trebuie sa primeasca. Chiar daca proprietatea e executata la 40.000 de euro, clientul va fi urmarit in justitie pana la cei 100.000 contractati. Asa ca acele comisioane de risc nu se justifica. Dar cum cine n-are cap ( a se citi legislativ cu creier sau vointa ) e vai de picioare ( adica de clientii bancilor).

Cei care au luat credite insa acum au pretentii care nu se sustin din anumite puncte de vedere. Pentru ca regulile se schimba in timpul jocului in defavoarea bancilor. Nu e ca si cum li s-ar cere sa nu mai perceapa dobanda, dar pierderile sunt semnificative. Cum nici clientilor nu le-ar place sa li se ceara rambursarea anticipata in 15 zile sau achitarea unor comisioane de risc mai mari in cazul in care si-ar pierde locul de munca de exemplu.

Mi-ar place insa sa vad in Romania un exemplu de coalizare al diversilor oameni in cauze comune, benefice per total si societatii. Cu avocati care sa te agate la spital sa te roage sa dai statul in judecata pentru ca nu te-a tratat bine, desi tu platesti consistent CAS, avocati care sa te reprezinte pro-bono in procese mari cu societati de asigurare doar pentru a-si face nume. Poate ca am invata cu toti cate ceva din asta.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, Uite ca nu se poate!, Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s