Realitati paralele. Sumarul saptamanii

De cele mai multe ori cand conducatorii tarilor africane dau de belele economice, reusesc sa le explice in cele mai bizare moduri. De vina sunt : Marea Britanie, SUA sau Franta, ONU, FMI sau BM, vrajitoarele oponentilor politici, politica intruziva a statelor vecine care sunt si rivale de obicei. Daca nici explicatiile astea nu tin se arunca vina pe rasismul lumii albe si eventual pe imperialismul occidental.

Dupa ce explicare cauzelor dezastrelor s-a terminat, se trece la explicarea modului in care tara va creste si va prospera sub conducerea glorioasa a actualului dictator si cum s-ar prabusi in haos sub liderii opozitiei. Problemele economice se rezolva in general fie prin inflatie fie prin cresterea impozitelor. Cazul in care ei se gandesc la alte eventuale rezolvari sunt cele in care FMI-ul sau BM sunt prezente in vizite de lucru.

Revenim pe plaiurile noastre.

De la inceputul anului s-au perindat prin mediul politic tot felul de idei cum ca inflatia ar fi una din solutii pentru Romania, adaugata la cresterea taxelor care sunt mult prea mici. Fara a se perciza o oarecare structura pentru care sunt mici. Pentru ca de exemplu munca este supra-taxata iar ajutoarele sociale date de stat incurajeaza
foarte puternic lenea, stimulata deja suficient de regimul de trista amintire.

In SUA se discuta saptamana aceasta despre nivelul taxelor si despre faptul ca descurajarea acumularilor de capital si suprataxarea celor mai bogati duce la scaderea incasarilor bugetare. Se explica cum in ultimii 30 de ani s-a trecut prin tot felul de sisteme de taxare si se poate vedea cu ochiul liber care sunt eficiente cantitativ si care stimuleaza mai mult si economia. O opinie pertinenta spunea simplu : ce rost are sa cresti taxele, daca stii ca o sa incasezi mai putin si o sa incetinesti economia?

La noi se discuta despre dublarea taxelor pe PFA, drepturi de autor. Unii zic ca e aiurea, Guvernul zice ca nu voia de fapt asa ceva si se face ca nu mai stie cine a lansat proiectul in aer, altii zic ca e bine ca ar creste incasarile. Nu vede nimeni de la putere ca acea crestere a TVA a dus la scaderea vanzarilor si scaderea pe termen lung a incasarilor bugetare, plus cresterea inflatiei.

In Marea Britanie e la moda saptamanile astea o dezbatere despre schimbarea sistemului de vot, astfel incat un alegator sa aibe 2 tipuri de vot, cel principal si cel secundar, pentru a putea da si partidelor mici o sansa mai mare. Sistemul e complicat, dar unii spun ca ar ajuta democratia. Multe voci insa au sarit insa sa condamne aceasta dezbatere, pentru ca e necesar un referendum care ar costa cam 100 mil de lire. Au sarit ca arsi ca tara arde si baba se piaptana.

La noi s-a readus in discutii minore de moment suprimarea unei camere a parlamentului si reducerea numarului de parlamentari… Un numar redus de alesi nu duce la imbunatatiri ale democratiei. Ci la poli de putere mai puternici. De asemenea daca majoritatea democratiilor consolidate au 2 camere ale parlamentului, care functioneaza, oare noi suntem mai cu mot?

In democratiile europene cu staif se pune problema cresterii subventiilor pentru presa, la care TVA e mult mai scazut ca la restul produselor. Presa se intreaba de ce nu ar vrea statele sa incurajeze ziarele, televiziunile sa existe, intrucat prezenta lor ajuta existenta democratiei si care ar fi nivelul optim care ar asigura atat continuitatea lor cat si lasarea bugetului statului intr-un echilibru.

La noi… Presa se doreste a fi pusa sa ceara „aviz de functionare”, fara de care sa fie ilegala functionarea unui ziar, site de stiri etc. Asta cred ca face parte din acelasi regim de incadrare ca in Rusia lui Putin sau din regimurile africane. Asta vrea puterea din Romania. Opozitia are si ea dorinte din aceiasi categorie, sa cenzureze comentariile pe internet.

Mai comentez doar insirarea pe un site de stiri a celor care intr-un fel sau altul a celor care nu au fost de acord cu modul de arestare a lui SOV. Ceva gen „uite-i pe cei care nu sunt de acord cu asta. Deci sunt de acord cu marsaviile lui”. Sofisme de 1 leu. Adica daca nu sunt de acord ca un om sa fie impuscat pe strada sunt de acord sa il eliberam? Departe de mine gandul ca acest individ e vreun inger, dar felul in care ne tratam cei mai indeziderabili oameni ai societatii noastre ne arata de fapt cum suntem noi.

Comparatia cu Africa e pur intamplatoare. Orice fapte asemanatoare cu realitatea sunt pur intamplatoare. Oricum, sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s