Cand tot ce ai e un ciocan…

toate lucrurile iti par cuie.

Asta pare a fi politica ultimilor ani. Si economia.

Asadar, cand tot ce s-a dorit au fost voturi imediate iar economia crestea, niste baeti destepti (sau nu) s-au gandit sa creasca pensii si salarii. In teorie suna bine. Transferam cresterea economica populatie, sa vaza si aia ca sub noi le-a mers mai bine. Nu s-au mai gandit ce va fi dupa ce economia nu va mai creste. nu s-a analizat de unde a venit cresterea economica, din specula cu terenuri si bani trimisi de cetatenii romani plecati la munca in strainatate. Plus din amanetarea castigurilor viitoare prin credite. Productivitatea muncii scazuse fantastic in perioada aceea, pentru ca preturile la terenuri, materii prime si mai ales munca crescusera fantastic in Romania.

Cresterea economica a fost atat de gresit funcdamentata incat pana si banii din strainatate au fost uitati ca fac parte din cresterea economica. E vorba cam de 7-8% din banii intrati atat prin canale oficiale cat si neoficiale in tara, in afara de investitii. Toti acei bani intrau preponderent in consum sub o forma sau alta. Lucru periculos.

Pe la inceputul crizei majoritatea politicienilor doreau sa creasca salariile tutror celor platiti de la buget cu 50%. Oare chiar credeau ca exista si bani pentru asta? Toata clasa politica isi imagineaza ca bugetul e un sac fara fund si doar a spune „avem drepturi garantate prin lege” face ca ele sa fie si respectate? Nu tot ei fac bugetele alea???

Din nou revenim la sintagma din titlu. Daca nu mai ai bani si nu mai ai cu ce sa amagesti poporul, declansezi circul. Mediatic arestand pe cate unii altii. Mentinand dezbaterile in jurul cazului X sauY. Polemizand. Dand vina pe o categorie sociala. Apoi pe alta. Oare finalitatea nu va fi un sentiment de ura atat de mare incat sa duca la revolte sociale grave? Chiar ne doare mai tare ce i-a spus Popescu lui Ionescu, cea raspuns ala, ce parere are florareasca despre scandal si cat va ajunge Euro din cauza asta?

Si impuscatul a avut multa vreme acelasi obicei. Pana cand lumea nu mai citea ziare si sa le si creada. Pana cand la televizor te uitai si nu mai conta cat era recolta la grau la hectar, pentru ca tu tot pe ratie luai painea. Degeaba dai oamenilor circ si nu le dai paine.

Pentru ca vorba unui asa zis om de stanga (AN), nu poti sustine un stat in care sa dai pensii mari fara sa ai economie solida.

Parafrazandu-l pe Eminescu din perspectiva unui azi dureros La trecutu-ti mare, ai tu viitor?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Criza, idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s