Insuficienta resurselor

Tema insuficientei resurselor care a dus la subfinantari grave a diverselor domenii este o tema falsa.

Daca avem bani pentru a pune in continuare fantani cantatoare, construi piramide in forma de primarii, moderniza scoli care in anul urmator urmeaza sa se inchida din lipsa scolerilor (dar cu care sa ne laudam prin campanii) sau cumpara aparatura medicala de 1-3 milioane de euro bucata pe care mai apoi sa nu le folosim, inseamna ca avem si pentru a asigura functionarea de bun simt a sistemului public.

Nu este normal ca in numele taierii costurilor sa dam afara femeile de servici de exemplu pentru a angaja o firma de curatenie, doar pentru ca legea ne cere reducerea costurilor cu oamenii dar nu cu anumite cheltuieli de functionare. Pentru ca in cazul de care vorbesc femeia de servici costa statul 1500 ron cu tot cu contributii la cas, somaj etc. Firma de curatenie a angajat-o tot pe ea, dar costul primariei a ajuns la 3500 ron.

Haosul cvasi-generalizat instaurat in ultimii cativa ani in tara este parca facut special cu rolul de a bulversa populatia si a distrage atentia de la importanta unor costuri care sa permita unora sa se imbogateasca.

Resurse raman suficiente daca facem niste scheme de personal universale pentru administratii, auditam licitatiile de produse si servicii pentru administratii regii private sau servicii publice. E adevarat ca trebuie sa taiem anumite costuri de personal, dar amanarea concedierilor nu face bine nimanui. Cum nu a facut nici amanarea taierilor salariale. Sau a cresterii TVA.

Am citit recent pe un blog cum in China lui Mao erau situatii in care granele putrezeau pe camp in anumite regiuni, in timp ce in multe altele oamenii mureau literalmente de foame. Ceea ce a dus la o incercare continuua de a fenta sistemul. Supravietuia doar cel mai bun mincinos, cel mai parsiv, cel mai descurcaret. E adevarat ca in jungla regulile astea sunt, dar se presupune ca noi suntem mai evoluati.

Perpetuarea situatiei in care este favorizat mereu cel care ocoleste cel mai bine regulile, se aliaza cu cine trebuie ca sa scape de regulile aplicabile majoritatii nu duce decat la dezumanizare. Iar aceasta va duce mai departe la revolte sociale, mai devreme sau mai tarziu.

La noi situatia nu sta atat de diferit de acea China Maoista. Pentru ca se lasa in paragina infrastructura ferata de exemplu, in timp ce se cumpara locomotive de mare viteza pentru a testa intr-un poligon cum se descurca.

Oare chiar e atat de comod sa stai pe spate sa privesti cum se rugineste o tara intreaga pentru a se imbogati cativa preferati?

Reclame
Acest articol a fost publicat în trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Insuficienta resurselor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s