Forfetarul cu bune si rele

Impozitul forfetar introdus de un an si jumatate de primul Guvern Boc a fost una din cele mai paguboase initiative pentru mediul privat din Romania.

A fost prima masura care anunta o perioada de lipsa de predictibilitate fiscala aproape totala. In afara modului in care a fost adoptat, a faptului ca a dus la inchiderea multor firme si concedieri, ar fi trebuit sa elimine de pe piata anumite firme fantoma, precum si firme fara activitate, fiind teoretic predicat si ca o masura anti-evaziune fiscala.

Sa le luam pe rand.

Masura anti-evaziune : o firma care face comert de exemplu cu cereale si le vinde mai departe fara a plati diferentele de TVA aferente nu se va opri din a face evaziune. Probabil nu va plati nici forfetarul nici TVA-ul in continuare. La fel la produse petroliere. De aceea le spune firme fantoma, ca sa nu le simti decat cand te lovesc. Fantomele nu le vezi cand vrei tu. Decat daca iei si alte tipuri de masuri.
Opresti intr-o anumita forma sau colectezi de la firme mici un teoretic impozit pe profit momentan. Asta e cu 2 taisuri. Daca firmele au avut pierdere si tot au platit impozit, iar in viitor vor avea de platit din nou impozit pe profit, acele sume de plata se vor scadea din impozitele platite deja, in cazul scoaterii forfetarului. E un joc de suma nula.

A doua fata a monedei este ca este foarte posibil prin introducerea forfetarului, acele firme mici sa fi dat afara niste oameni. Pe care poate partial ii platea la negru. Adica dai statului acum 0 impozit pe profit, dar platesti 250 ron impozite pe cas, somaj + 500 ron salar (alb+negru) Dai afara angajatul, platesti forfetar 500 RON. Iesi mai ieftin cu 250 RON. Statul incaseaza 500 RON, dar plateste 560 RON ajutor de somaj. Deci minus 60 RON + 1 somer in plus pe cap si in statistici.

Avand in vedere aceste calcule, tind sa cred ca au introdus acest impozit la sugestia presedintelui, care a fost gresit informat ca ar duce la stoparea unei parti din evaziunea cu produse agricole, petroliere sau accizabile in alte moduri. Pentru ca o logica economica nu are.

Firmele medii si mari au fost mai putin afectate de acest impozit. Totusi, la cele care stateau pe linia de plutire nu a dat bine in bilanturi sa scrie pierdere cand au mers sa contracteze prelungirea unei linii de credit sau un credit nou. De asemenea la cele care incearca sa acceseze fonduri europene si erau tot asa la o limita de profit minim nu le-a folosit la nimic.

M-am aratat in mai multe randuri sceptic in privinta mult-trambitatei inlocuiri a forfetarului actual cu unul real. Pentru ca guvernarea actuala nu a excelat deloc in a da stimulente economiei private, chiar dimpotriva. Atunci cand au dorit un nou impozit, s-a aplicat imediat. Iar de taiat nu am vazut sa taie taxe, ci numai salarii.

Poate ca totusi toamna ne va arata ceva semne de revenire cu picioarele pe pamant a celor care fac legi sau dau ordonante. Sau al celor care ii conduce pe toti cei enumerati.

Reclame
Acest articol a fost publicat în economie, idiotenie, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Forfetarul cu bune si rele

  1. Pingback: Vine o zi … « Stoie's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s