UE, un vis fierbinte

Ne aflam intr-o perioada in care intreaga lume se alfa intr-o pseudo-revenire financiara de vreo 2 ani, iar SUA incepe sa dea primele semnale de slabire. China se spune ca sta pe marginea unei prapastii, intre un crash imobiliar, prea multe bonduri americane si o economie care da semne de supraincalzire. Brazilia creste puternic si incepe sa se stabilizeze iar de la Tokyo vin semnale ca japonejilor nu le place sa le fie pus la indoiala statutul e a doua economie a lumii.

In toate frematarile acestea, Europa pare a fi undeva suspendata intre mici dispute interne, planuri de salvare a unor tari care au cheltuit prea mult pe credit, precum si planuri de salvare a euro de la atacuri speculative ( in mare parte datorate slabiciunilor unor membri). In timp ce restul actorilor importanti ai lumii se preocupa de consolidarea pozitiilor lor pe piete sau in tari in care vor sa castige influenta, de exemplu China castigand mult teren in domeniul acesta, Europa se macina de probleme interne. Preocuparile cu privire la cresterea productivitatii sunt in cel mai bun caz al unor tari, predominand doctrine sociale in majoritatea mebrilor UE.

Printre initiativele interesante care au pornit in ultima vreme in UE au fost cateva chiar foarte interesante : impozitarea suplimentara a bancilor, impozitarea tradingului cu sume modice, dar si un fel de Minister al Finantelor comun tuturor tarilor, cu reglementari aplicabile tuturor. Referitor la ultima, s-a inceput prin armonizarea legislatiilor Frantei si Germaniei, ca prim experiment. Ca intreaga constructie a acestui spatiu comun, pana la unificarea totala a Europei va fi drum lung, dar pasii se vad.

Insa pentru ca Europa sa ajunga sa conteze in geografia politica a lumii, va trebui sa fie mai mult decat sa constituie o unitate in diversitate. Va trebui sa aibe cresteri demografice substantiale, pentru ca economic devii mai slab cu populatie imbatranita. Va trebui sa lupte activ si uneori discret pentru a castiga influenta in diverse parti ale lumii unde ar avea interes, in parti din Africa de exemplu. Si va trebui pe termen lung sa iasa din conul de umbra al directiilor trasate de peste ocean.

Toate lucrurile acestea ne privesc pe noi in masura in care mai putem ramane in salbaticia noastra in aceasta Uniune ca membrii demni, participanti activi la politicile comunitare. Pentru ca fara umbrela UE ne-ar astepta sfere de dominatie cam reci.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s