Libertatea presei

Am mai scris putin despre asta.

Mi se pare aberant ca in vremurile pe care le traim sa gasim tot felul de motive ca sa cenzuram presa intr-un fel sau altul. Mai rau, sa motivam ca o facem in interesul ei. Ne intoarcem in anii 1947-1950? Incepem iar sa bagam oameni la puscarie pe motiv ca e in interesul lor sa devina reeducatii societatii?

Pana acum am intalnit trei initiative in acest sens, initiate de Silviu Prigoana, Ioan Ghişe si Olguta Vasilescu. Vin de pe toate palierele politice. Deci toate partidele politice considera ca presa e problema prioritara in acest moment, chiar daca formatiunile din care fiecare face parte se dezice de initiativa individuala. Chiar s-au terminat de legiferat restul reglementarilor de care avem nevoie? Si-au facut temele respectivii cum iesim din criza, cum rambursam imprumutul la FMI, am facut bugete multi-anuale si am ramas cu excedente bugetare?

In alte parti se legifereaza obligativitatea internetului pentru toti cetatenii in timp ce noi nu avem decat vreo 75-80% curent. In SUA se legifereaza ca internetul si smartphone-urile sa fie accesibile si pentru cei cu dizabilitati. Asta se numeste „fine tunning”. Adica am rezolvat problemele mari ale tarii, somajul a scazut sub 10%, avem crestere economica de 0.3%, mai trebuie sa vedem cu datoria externa imensa, avem 2-3 zile libere sa dezbatem si sa ii ajutam pe cei mai neajutorati dintre noi.

Nu invers. Nu sistemul de sanatate e in colaps, Ministerul de interne s-a revoltat saptamana trecuta, armata ameninta prin generali in rezerva ca vor sa scoata rezervistii la greve si alte lucruri mai grave ( parca pe realitatea TV a fost acum 1-2 saptamani o emisiune in care un general zicea asta) iar noi ce stim sa facem? Incercam sa ii anihilam pe cei care arata situatia reala din tara. E adevarat ca uneori deformat si partinitor, dar realitate.

Adevarul sta in felul urmator. Bugetarul caruia i s-a taiat 25-40% din leafa si nu isi va mai permite rate+ caldura+mancare la iarna va cumula multa nervozitate in el. Va cauta sa se angajeze la al doilea job, dar nu prea va mai gasi. Eventual va fi luat in ras de cei carora le refuza stampile in urma cu un an. Si se va intoarce acasa in frig si infometat. Va deschide televizorul. B+B ii vor promite cresteri de la anul, dar doar de la mijloc. Dar el stie ca si anul trecut i s-a promis ca nu se va taia nimic si tot i s-a taiat. Va veni somatia de la banca. Va merge sa imprumute niste bani. In luna urmatoare la fel. Dar nu va mai primi imprumut, ca nu i-a dat nici primii bani inapoi.
Si atunci merge la banca si afla ca OUG 50 s-a retrimis la guvern si el tot rata aia o are de platit. Iar banca ii va scoate apartamentul la vanzare daca nu o plateste.

Cati astfel de oameni sunt in tara? 100.000-1.000.000? E suficient sa reduci presa la tacere ca sa ii calmezi? Timpul va demonstra asta, dar eu pariez ca nu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s