10 probleme ale invatamantului romanesc

1. Lipsa planificarii numarului de studenti la stat, specializari care nu au alta sansa decat sa devina profesori, in functie de evolutia demografica a ultimilor ani. La cele subventionate 100% ma refer.

2. Reformele prea dese si de multe ori nestudiate suficient ale organizarii anului scolar, vacantelor, modului de organizare a Bacului, capacitatii etc.

3. Modificarea prea des si prea aleator a manualelor scolare, precum si existenta manualelor alternative, promovate uneori in functie strict de cine trebuie sa incaseze bani pt ele.

4. Sustinerea, construirea si renovarea multor scoli de la sate si orase fara nici un fel de planificare pe baza evolutiei numarului de elevi. De multe ori ar fi mai ieftin sa se trimita un autobuz dus-intors in cate un sat cu 10 elevi decat sa se intretina o scoala intreaga, cu tot cu profesorii aferenti.

5. Lipsa de exigenta a multora din profesorii/invatatorii din clasele 1-8, pentru a nu pierde ore. Se ajunge la un nivel la care sunt 5-10% din totalul elevilor sunt semi-analfabeti dupa 8 clase. Si nimeni nu ii lasa corigenti/repetenti pentru a nu afecta calificativele scolii. Se ascunde murdaria sub pres, dar ea continua sa existe.

6. Predarea slaba a orelor la scoala, atat la 5-8, cat si la 9-12, pentru a stimula meditatiile particulare. Partial asta se datoreaza salarizarii slabe din sistem.

7. Numirea politica a multora din directorii de scoli. Care in mare parte „cumpara” bunavointa mediului politic pentru a accede la functie. Dupa care incep sa se acorde contractele diverse pentru a fi rascumparata suma investita plus dobanda. Un sistem fanariot in sec XXI, in UE.

8. Refuzul recalificarii profesionale in momentul in care este relativ clar ca nu ai ce cauta in domeniul pentru care te-ai pregatit. Sau al disponibilizarii. E de inteles ca ai vrut sa fii profesor, dar daca nu poti sau nu se poate trebuie sa traiesti din ceva.

9. Vesnicele probleme de fraudare ale capacitatii, bacului sau admiterilor. Solutii exista, dar trebuie gandite inainte cu ceva vreme de o minte mai luminata.

10. Igiena precara si starea jalnica a multor scoli. Partial pentru ca s-au reabilitat altele care nu se mai folosesc, partial din dezinteres si inca o parte datorita furtului de la clor si hartie igienica la materiale de contructii. Ca doar si cei care au platit cat de putin pentru un post sau contract trebuie sa isi scoata cumva cheltuiala.

In multe privinte sistemul fanariot inca ne stapaneste. Iar gandirea comunista ca statul trebuie sa ne dea de lucru la toti sau ca in fiecare sat trebuie sa existe scoala desavarseste tabloul.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s