Razboiul valutar seamana a razboi de suprematie

Intr-o economie in care statele puternice au datorii externe foarte mari, iar creditorul principal incepe sa fie China in cazul SUA si mari lanturi bancare intr-o alta serie ( chiar si acel lant bancar numit FMI sau BM), presiunile asupra pozitiei Chinei incep sa fie tot mai mari. Cu toate astea, China si-a consolidat pozitia pe mai multe flancuri si incepe sa joace un rol tot mai mare cu ajutorul dolarilor rezultati din surplusul comercial.

E de inteles ca incearca sa scape de dolarii care sunt tipariti tot mai mult de FED, pt ca le e frica de posibilitatea unei hiperinflatii cu ei. Si pierderea automata a multor ani in care au produs pentru americani, europeni, japonezi si altii. Refuza sa fie pionul de sacrificiu in jocul pe care incearca restul puterilor sa i-l impuna.

Asa ca tentativele de sanctionare nu inceteaza sa apara: votarea in Congresul SUA a unei legi „dedicate” lor, atentionarile si amentintarile Europei cu boicot, a diversilor bancheri de rang mai mic sau mai mare si chiar acordarea Nobelului pentru pace unui faimos rebel chinez.

Marile puteri nu prea au spus multe despre lipsa democratiei in China cand companiile lor faceau profit mare cu mana de lucru ieftina chineza sau cand consumatorii lor se bucurau de produse ieftine. Acum insa ataca pe toate fronturile posibile. Se va ajunge probabil la sanctiuni mult mai dure.

Momentan Beijingul rezista, insa ma indoiesc ca va fi la fel daca economia lor va merge in depresiune. Pentru ca sunt semnale tot mai puternice ca sectorul imobiliar din marile lor orase va cadea la un moment dat. Si e greu de spus daca achizitiile de fabrici gen Volvo sau constructia megalomana de autostrazi in zone in care nu prea sunt masini va fi de ajuns.

Pentru marile puteri e greu de digerat sa isi piarda din influenta din Asia, Africa sau America de Sud, insa momentan modelul chinez de a face economie e puternic. Si cand un model economic care da momentan rezultate e combinat cu o politica externa destul de bine inchegata, confruntarile pentru dominare dau scantei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s