Socialism inutil

Desi ne declaram dornici de a face reforme in tot ceea ce priveste economia, suntem extrem de reticienti in a incepe cu unele lucruri care ne cam ard la buzunar.

Subiectul zilei este subventia la caldura. Se plateste din veniturile primariilor, suportand partial costul anumitor locatori ai localitatilor. Asta dupa ce Guvernul sponsorizeaza si el o parte la nivel national, in functie de regiuni.

Problema apare in momentul in care se face un calcul economic. Cati bani toaca regiile „autonome” care furnizeaza caldura in orase, cine si cum primeste subventia la caldura si poate cel mai mare cost este cel din subventionarea nationala a pretului gigacaloriei. Adica in Bucuresti ea costa in jur de 150 ron , in Timisoara 260 RON. Pare corect?

Din acest pret deja subventionat se mai acorda o serie de subventii, ajutoare sociale pentru anumite categorii sociale. Acceptand acest compromis dintre pretul real existent si mica favoare ce o fac primariile si Guvernele multora dintre noi, acceptam si furtul din regiile autonome, monopolul lor, lipsa initiativei pentru imbunatatirea retelei de tevi etc. Lucruri care duc in continuare la alte pierderi.

Ne plangem de drumuri, dar si acolo ar putea merge o parte din banii care se cheltuie pe subventii. Si pe masura ce costurile intretinerii mastodontilor cresc, tot mai multe gospodarii se debranseaza de la sistemul public. Si totusi din banii lor platiti pe taxe se subventioneaza in continuare atat regiile cat si restul celor care au ramas in vechea retea.

Toata teoria economica si cea inginereasca spun ca un producator mai mare ar trebui sa poata oferi un pret mai mic clientului final, fata de un producator mic. Si cu toate astea, cu toate subventiile acordate, cu ajutoare sociale de tot felul, costul incalzirii per apartament cu centrala tinde sa fie si cu 50% mai mic decat cel de la incalzirea centralizata.

Oare asta nu e un semn ca lucrurile trebuie reformate?

Reclame
Acest articol a fost publicat în nostalgie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s