Eficienta softurilor vs eficienta stimulentelor

De ceva vreme, cei de la ANAF au un softulet care compara facturile inregistrate de firme cu cele emise de firmele corespondente ce au efectuat vanzarea. In cazul in care apar diferente, primesti invitatii la ei.

De obicei primesti somatii numai daca ai inregistrat niste cheltuieli care nu se regasesc emise de firma corespondenta, pentru ca astfel statul pierde bani. Daca o firma ti-a emis o factura de consumabile de exemplu si tu nu ti-ai scazut-o ca si cheltuieli, nimeni nu te intreaba nimic, pentru ca tu esti fraier, iar statul castiga mai multi bani.

Munca patriotica este cea de introducere in sistem a datelor si verificare facturilor fizic. In general insa aceste date sunt depuse si electronic, parca tot pe baza de dischete, de contabilul firmei.

S-au redus in acest fel acea munca evaziva de controlare random a situatiilor si eventual „omiterea” unor firme. Controale se faceau doar la firmele descoperite cu probleme. Era vremea in care puteai cumpara facturi pentru marfa ce o luai la negru si puteai vinde mai departe fara nici o problema marfa „albita”.

Si acum se mai poate face asta, insa din ce stiu apar probleme daca iti tot cumperi marfa de la firme care sunt emitenti de facturi si nu declara niciodata nimic la finante, neplatind nici TVA nici impozite. Adica te trezesti cu niste baieti veseli dupa o vreme care iti scotocesc toate actele cap coada si iti trag niste amenzi de vorbesti singur.

Softul respectiv a fost din ce stiu extrem de scump, insa isi face treaba extraordinar.

Daca statul ar mai investi in softuri similare in loc de e-Guvernare cred ca multa munca umana s-ar putea elimina, iar rezultatele ar fi extrem de bune.

Nu cred ca se doreste asta, pentru ca altfel cine ar mai sponsoriza campanii electorale?

PS. Din discutiile Ministrului Finantelor cu primul-ministru se intrevede ca vor sa acorde sporuri in continuare, banii urmand sa vina din „combaterea evaziunii fiscale”. Pe ce punem pariu ca vor controla? Buticurile si magazinele mici sau marea evaziune?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în idiotenie, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s