Importanta varfurilor

In orice societate varfurile au rolul de a impune trenduri noi, mentalitati noi si chiar a impulsiona masa larga a oamenilor sa actioneze intr-un anume fel.

Printre varfurile cele mai bine pregatite si cele mai stabile dupa 1989 noi i-am avut pe ce de la fosta securitate. Aproape toti ceilalti au intr-at intr-o degringolada tot mai mare fie datorita scaderii continue economice a industriei, cazul cercetatorilor, precum si al finantarii evident devenita insuficienta a profesorilor sau medicilor. Cei care facusera parte din vechea securitate au fost atat de bine pregatiti incat erau comparati in multe analize cu eficienta Mossadului. Ei stiau cu ce se mananca noul capitalism, stapaneau parghiile sistemului destul de bine si puteau sa isi consolideze puterea dobandita inainte de 89 in regulile capitaliste. Actionau cu capul pe umeri si stiau ca lipsa legislatiei in domeniul financiar-bancar precum si lacunele in reglementarile anti-frauda pt plata impozitelor respectiv rambursarea TVA sunt mari si exploatabile.

Asa ca au decis sa faca tot ce puteau sa profite de deficientele sistemului si de credulitatea diverselor „adevaruri” servite in toate felurile. Si uite cum s-au dus de la a veghea statul la a-l fura.

O alta gama de varfuri care ne inspirau au fost artistii. Acestia au cunoscut decaderea odata cu anii in care statul a investit tot mai putin in cultura, preferand sa lase praful sa se aleaga de multe teatre, cinematografe etc. De asemenea la decaderea marilor nume am contribuit si noi cu totii, pentru ca in anii tranzitiei nu ne-a mai ars sa mergem la spectacole pe bani pe care fie nu ii aveam fie ni se parea mult sa platim valoarea reala a show-ului.

Decadenta a venit incet. Marile nume au disparut incet incet insa in locul lor nu a mai venit nimeni. Exceptand poate numele de vodevil si de gargara ieftina. Iar cand unul cate unul se stingeau, ne aminteam cu drag vremurile cand ne incantau, intorcandu-ne seara la „show”-ul de 2 lei care ii tanguia 1-2 zile ca mai apoi sa ii uite.

Urmatorii care nu au prea facut fata adaptarii a u fost sportivii. Obisnuinta de a primi indemnizatii de la stat, sistemele de blat bine puse la punct pe vremea impuscatului si-au tras tainul.

Si incet investitiile in fotbal au inceput sa fie facute doar pentru a-ti face numele cunoscut dupa o imbogatire rapida. Drept urmare fotbalul de masa a inceput sa dispara si au inceput sa fie tot mai greu de gasit talente adevarate.

Aparitia diversilor campioni, nationali, europeni, mondiali a inceput sa tina de nebunia derivata din pasiune a unor oameni pe care nu ii jigneste un salar de 250-300 de euro primit pentru performante. Sau rasul vecinilor cand merg sa imprumute o cana de zahar. Si care reusesc sa fie campioni la sarituri in apa dupa ce au exersat pe saltele sau au alergat in jurul lacului Snagov in scuipatul trecatorilor.

Insa cel mai mult ne lipsesc planificatorii. Acei oameni care inainte de 89 gandeau un plan de bataie pe 10-20-30 de ani. Gandeau strategic unde si cum trebuie puse fabrici, de unde luam materiale, cu cine facem lucrarile, pe cine putem aduce sa investeasca, unde putem vinde ce producem.

Acestia au fost atat de huliti incat au ajuns batjocora publica. Iar in lipsa lor dezvoltarea s-a facut haotic. Nu mai se fac bugete multi-anuale, nu se mai respecta legi, codul fiscal se schimba de 5 ori pe an, legile au modificari la remodificari. Ba prin OUG, ba prin HCL sau ordin prezidential. Si rezultatele s-au vazut tot mai mult si mai des odata cu trecerea timpului.

Avem scoli care se repara si in anul urmator se inchid, punem borduri dar nu avem drumurile corespondente, facem zeci de proiecte de fezabilitate si dupa aia anulam proiectul. Exemplele pot continua.

Insa ceea ce trebuie inceput este sa lucram la masa. Ca lucrul pe genunchi nu da rezultate. Avem nevoie de oameni apolitici, care sa nu fie la ordinele unui ministru sau prefect care vrea sa castige cineva o licitatie. Care sa poata taia de la licitatii o firma pentru neindeplinirea corecta unei lucrari.

Haosul trebuie sa inceteze. Avem nevoie de varfuri care sa ne inspire sa facem lucrurile cum trebuie. Si sa ne arate ca se poate. Pentru ca noi putem. Atata doar ca nu stim asta.

Reclame
Acest articol a fost publicat în trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Importanta varfurilor

  1. Pingback: I belive I can fly « Stoie's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s