Imbatranirea populatiei

In lupta cu toate bolile existente in lume la ora actuala au castigat de cele mai multe ori medicamentele. Drept urmare, avem speranta de viata tot mai mare.

La nivel global ca si medie, din 1950 pana in 2000, numarul de persoane peste 60 de ani s-a triplat. Asta atat datorita cresterii geometrice a populatiei din ultimii 200 de ani, de dupa revolutia industriala, cat si datorita imbunatatirii medicinei si medicamentelor.

Cea mai batrana populatie este cea a Japoniei, cu medie de 43 de ani, in timp ce media globala este de 28 de ani. La japonezi se ating situatii hilare, intrucat si-au dat seama ca nu isi gasesc aproximativ 150.000-200000 de batrani trecuti de 95 de ani.

Partea umana din nou lauda faptul ca fiecare ne putem bucura de o viata mai buna, insa partea rationala ne atrage atentia ca s-ar putea sa avem probleme cu banii odata cu inaintarea in varsta. Vinovate pe de o parte sunt statele, pentru felul in care multe din ele au gestionat sistemele de pensii, iar pe de alta parte cresterea sperantei de viata vs varsta actuala de pensionare.

Protestele declansate in acest an in multe state ale lumii vor continua pana populatia lumii va intelege ca actualele varste de pensionare tind sa devina nesustenabile. Cu cat traim mai mult, cu atat mai mult trebuie sa cotizam la acele fonduri de pensii. Pentru ca altfel nu avem de unde sa primim pensie la un momen dat.
De exemplu daca avem salar brut de 500 de euro, din care in fondul de pensii merg 50 de euro pe luna timp de 40 de ani, se vor aduna 24.000 de euro, suficienti pt o pensie de 300 de euro timp de aprox 6 ani si 9 luni. La 100 de euro cotizati, ne ajung 13 ani, dar si 20% din venitul activ dirijat pentru pensie este destul de mult.

Mai apare si problema costurilor medicale, care cresc pe masura ce o persoana imbatraneste si care de asemenea trebuie acoperite tot din sume adunate in timpul vietii.

In al treilea rand, o populatie imbatranita va consuma mai putine bunuri, iar miscarea raportului tineri/batrani tot mai mult in favoarea celor din urma va produce anumite efecte de scaderi economice pronuntate in timp.

Solutiile la aceste probleme sunt fie extrem de complexe, fie ascunse bine. Ceea ce se vede insa clar la o prima analiza este cresterea graduala a varstei de pensionare in urmatorii 30 de ani cu 5-10 ani, cresterea contributiilor la sistemele de sanatate cu 15-20% si o nevoie de crestere a productivitatii per capita global.

Nu pot sa va urez decat sa va pensionati bine!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în economie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Imbatranirea populatiei

  1. Wonderful blog! I truly love how it? s easy on my eyes as well as the data are well written. I am wondering how I can be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which need to do the trick! Have a nice day!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s