De ce se afla capitalismul pe marginea prapastiei?

Ca sa priveasca la socialism, care e pe fundul prapastiei.

Asa sunau glumele de mai demult. Realitatea nu difera nici astazi foarte mult.

In reinventatele sindicate din Romania se pare ca a inceput sa creasca iara samburele puterii de negociere. Iar lucrul pe care il doresc cu disperare este cresterea salariului minim, atat in mediul privat cat si in cel de stat. Dupa care ii dau in continuare cu „cu aceste salarii nu se poate trai” „daca domnii ministrii ar trai cu salariile noastre ar intelege” etc. Daca vreodata cresterea salariilor minime din vreuna din economiile lumii ar fi dus la cresterea productivitatii poate as fi inclinat spre o crestere de 5%, daca as fi stiut ca in rezultate vom creste 10%.

Suntem insa printre ultimele locuri din UE ca productivitate. Munca la negru e sport national, cica 1.5 mil conationali o practica.

Dragii nostrii sindicalisti se gandesc ca acei oameni prefera sa lucreze la negru? Sa nu contribuie la fondul de pensii sau sa nu aibe asigurari de sanatate? Sau oare fac asta pt ca angajatorul nu poate sa le plateasca si salar pe carte de munca si toate contributiile? Avem si contributii sociale mari si productivitate mica.

Daca mai crestem si salariul minim unde ajungem? Sa ne creasca numarul de „neangajati cu inca 200.000 de oameni?

Actionand populist si pe sistemul ca „de aia e stat, ca sa ne dea” si „las’ ca are dom’ne patronu bani” am ajuns in starea actuala, in care bugetul e in apropierea imploziei.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în economie, idiotenie, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s