Dilemele alimentelor modificate genetic

Au inceput din nou dezbaterile in UE despre oportunitatea cultivarii in interiorul UE al alimentelor modificate genetic.

Momentan, UE nu permite cultivarea acestora (se permite cultivarea doar a porumbului si unor cartofi), insa permite consumul tuturor, indiferent de provenienta. Tarile care castiga pe urma acestei ciudate politici sunt in principal SUA si o parte din America de Sud, care vor sa creasca randamentul in agricultura cu orice pret. Le convine de minune sa vanda europenilor in diverse forme produse agricole modificate genetic.

In contextul in care un raport recent al Living Planet Report arata ca populatia lumii consuma resursele produse in 1.5 ani in doar 1 an, este nevoie de randamente mult mai mari la toate culturile agricole. Nu numai din perspectiva foarte nobila a „starpirii foametei in lume”, ci pentru a ramane sustenabili ca planeta. Dezideratul eliminarii foametei este doar o idee frumoasa, insa pana la realizare ei vor mai trece cateva sute de ani.

Pe o planeta cu populatie in crestere geometrica si resurse tot mai putine nu se pot pune la infinit problemele moralitatii consumului de plante modificate genetic. Pentru ca e mai ieftin cu ele, sunt mai rezistente, pot fi adaptate in cele mai diverse medii si dau randamente foarte mari. Este oare mai normal sa consumam alimente cu cantitati tot mai mari de pesticide sau nitrati? Sau sa le facem pe cele care le avem rezistente genetic la daunatori ?

Intr-un fel sau altul pana si noi suntem rezultatul modificarilor genetice, dar nu ne-a interzis nimeni pana acum. Daca genetica a evoluat suficient incat sa ne fac viata mai buna, ce rost are sa ne punem de-a curmezisul? Ca sa facem foame? Sa bagam mai multi ingrasaminte in pamant? Nu ne ajung amelioratorii din mancare?

Atitudinea UE e aceea a unei fete mari, care nu stie cum se fac lucrurile in lume. Daca eu as fi un stat interesat sa export PMG, as declansa un curent de opinie in ecologisti in UE, se isca reactii de necultivare a culturilor respective pe arealul tau, dar se face lobby sa fie permis consumul. In tot timpul acesta, statele care cultiva PMG castiga experienta, know-how si tehnologie. Si tu, ca mare uniune, vei constata ca trezitul tarziu nu e productiv. Va trebui sa cumperi de la mine, care am produs de la inceput, ca pe tine te costa prea mult sa reiei procesul lor. Si vei intelege ca ai facut o alegere excelenta. Nu spun ca cineva a facut asta, dar eu asa as fi impulsionat lucrurile.

Personal prefer PMG, la fel cum as prefera un organ clonat in cazul in care nu as avea de unde sa primesc altul pentru un eventual transfplant. In anumite lucruri nu poti negocia la nesfarsit.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, economie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s