Reminescente bancare

Sistemul bancar din Romania pare a nu-si fi revenit din perioada marilor falimente ale anilor 1997-2000.

Una din schemele majore de frauda pe atunci era sa platesti un evaluator sa iti supra-evalueze un bun cu care garantai un imprumut la banca, dupa care tu dispareai cu banii lor si ii lasai razand sa iti execute bunul. Au existat numeroase cazuri in care de exemplu calculatoarele unei firme erau evaluate la pretul de achizitie din 1991 de ex, la suma echivalenta din USD platita pt ele. In 1997 deja acele calculatoare erau de mult uzate moral, insa evaluatorii bine intentionati garantau bancii ca valoreaza mai ceva ca valoarea lor in argint. La executare era o adevarata distractie.

Sistemul acesta nu ar fi putut functiona fara sprijinul evaluatorilor, functionarilor din banci, al Politiei, Parchetului si al politicienilor. Toti cei numiti aveau o lingura de miere, mai mare sau mai mica in functie de puterea lor. S-a ajuns la fraude tot mai mari si mai elaborate.

In anii 1999-2000, a fost nevoie de BNR pt a salva sistemul bancar. S-au cheltuit peste 1 miliard USD pe asta.

S-au facut niste modificari legislative de atunci, astfel incat cel care ia un credit este urmarit pana la recuperarea intregii sume, nu doar a bunului garantat. Poate ca pana in 2003 se justifica asta, pentru a iesi din acea gaura neagra a finantarii. Insa dupa 2003, normalitatea era ca oamenii sa imparta riscurile cu bancile ce le dadeau creditele, chiar daca se cereau garantii.

In statele civilizate, exista o lege a falimentului personal. De asemenea, garantatea cu un bun si atat duce la stingerea datoriei in cazul executarii silite.

La noi insa statul a fost mereu slab. Mereu cersind bani de la banci. Si ele au ingropat orice initiativa de a le limita drepturile.

Bancilor le-a placut aderarea noastra la UE pt ca puteau sa fie mai sigure pe recuperarea banilor imprumutati. Insa nu le-a placut ca noi sa cerem aceleasi drepturi si dobanzi ca cele din UE. Ba se mai supara ca se doreste inglobarea tuturor comisioanelor in unul singur, cu modalitate de calcul unica.

Asa sa tot fii bancher.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, economie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s