Fed sau stingerea focului cu kerosen

Economia americana este departe de a-si fi revenit, in ciuda cresterii cu 2% din T3. Rata somajului este in continuare mare iar stabilizarea nu a venit inca. Cresterea consumului este destul de slaba si este posibil sa scada. Daca nu sunt destui angajati, nu prea are cine sa consume.

In disperarea care ii prinde din urma pe americanii de la FED, deoarece economia lor inca nu a luat-o la alergat, s-au hotarat sa dea drumul din nou la niste pachete pentru stimularea consumului. Quantitive Easing se numeste ceea ce doresc sa faca si presupune efectiv crearea de moneda. Motivatia pe care o dau de data aceasta este ca vor sa cumpere active ale statului, acesta urmand sa introduca in economie banii creati, pentru stimularea consumului si a producerii de joburi.

Ceea ce asigura FED ca nu se va intampla este hiperinflatie, care e unul din riscurile majore ale acestei masuri. Din tarile dezvoltate care au luat astfel de masuri avem cazul Japoniei, care a facut asta prin 2000. Insa rata de economisire de acolo este cam la fel de mare ca si rata de consum din SUA. In cazul Japoniei populatia imprumuta statul cu majoritatea economiilor, dintr-un spirit civic deosebit, in cazul SUA populatia considera normal cheltuirea banilor pe care nu ii au inca.

Semnalele spun ca FED-ul a cam ramas fara masuri pe care sa le stie sa le aplice. Dobanzile sunt deja aproape zero, in unele cazuri chiar negative, iar lucrurile tot nu par a se indrepta.

Ceea ce nu se ia in calcul este ca pachetul de bailout de 700 miliarde USD nu a facut prea multe in afara de excitarea burselor. Si ca intraga criza a inceput de la o cantitate de bani prea mare existenta pe piata. Care s-a investit tot mai exotic in imobiliare, dar se putea la fel de bine investi in bulbi de lalele. Rezultatul final era tot o spargere urata a puroiului.

Viitoarea bula e posibil sa fie specularea pe forex, nu degeaba se tot vorbeste in ultima vreme de razboiul valutelor. Iar daca o serie de valute incep sa fie bombardate cu cantitatile enorme de bani existente pe piata la ora actuala, rezultatul va fi foarte greu de ghicit. In ce valuta se vor mai putea pastra economiile, cand toate cele „stabile” vor dansa ca un ritm tehno?

Poate ca FED-ul ar trebui sa se gandeasca intai la stabilizarea industriilor si investirea in dezvoltare tehnologica inainte de a actiona cu disperare spre cresterea consumului. Pentru ca de cresterea consumului e posibil sa se bucure mai mult producatorii din China decat cei din SUA.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, crestere economica, Criza, idiotenie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s