Ciclicitatea razboaielor SUA

Un articol recent din Washington Post, criticat extrem de mult de media americana si chiar si de propriul ziar sustine ca inceperea unui razboi cu Iranul ar rezolva o mare parte din problemele economice ale SUA si implicit ale restului lumii. Stimularea cresterii ar veni din industria de armament, cea de tehnica inalta, mergand chiar pana la cea de mancare.

Parerea respectiva incepe sa fie tot mai prezenta in gandirea americana si are sanse tot mai mari de a se indeplini. In cautarea unui vinovat pentru atentatele recente care au avut tinte in SUA si Europa, precum si in cautarea unui razboi cu un terorism slab si fara sanse prea mari de a invinge o America puternica, inventarea din nou a unui popor inamic e tot mai dorita de mediile din armata si unii politicieni de peste ocean.

Sa nu uitam ca de la scumpirea petrolului din anii 70, SUA s-a implicat tot mai tare de pozitiile sale din Orientul Mijlociu. Alaturi mereu si neconditionat de facto de Israel, au finantat, sustinut si pornit razboaie pentru a controla cea mai mare sursa de petrol a planetei, situata in aceste tari. Pana la gasirea de surse alternative de energie, eficientizarea celor actuale etc e nevoie de petrol pentru a porni masinile americane si bombardierele. Daca fostii aliati, cum ar fi Irakul in perioada razboiului Iran-Irak din anii 80, nu au mai dansat cum a dorit Washingtonul, s-au gasit motive pentru a porni un razboi de ocupatie.

Prima oara a fost invazia din Kuweit, unde SUA s-a implicat mult peste ce le permitea ONU, dar in ochii puterilor lumii justificat de agresiunea Irakului. A doua oara insa motivele gasite au fost clare de a inceput : vrem sa controlam petrolul ieftin. Daca nu era Saddam, ci un lider mai putin dictator, gaseau cum sa il schimbe cu unul foarte obedient. Totul urma sa fie facut astfel incat companiile lor sa controleze macar 80% din petrolul irakian.

Ultima suta de ani a fost dominata de diverse crize economice mai mari sau mai mici. In situatia in care popoarele incepeau sa fie tot mai invrajbite in interior, diversi lideri au gasit motive pentru a arata inamici mai mult sau mai putin imaginari in afara granitelor. Si a creste tensiunile pana la pornirea unor razboaie. Polarizarea populatiei intr-o directie clara a dus la trecerea unor crize economice atunci cand masurile de stimulare a economiei dadeau gres. Primele 2 razboiaie mondiale s-au pornit pentru reimpartirea resurselor de catre europeni, care dominau harta lumii.

Dupa aceea, principalul motor al razboiului a fost SUA, care a inceput sa domine el tot mai clar harta lumii. Au fost Coreea, Vietnam ca razboaie in care s-au implicat direct si zeci de alte razboaie mici care s-au dus cu sprijinul lor voalat. De fiecare data cand au vazut ca in anumite parti ale lumii isi pierd influenta sau nu au destula, au daramat regime, au asasinat lideri etc.

Acest mod de actiune a facut treptat din ei lideri absoluti ai lumii, militar, strategic si logistic. Mereu au existat contestatari ai puterii lor, profeti ai caderii lor si predictii ca era lor de dominare se va sfarsi. Insa mereu ei au revenit in forta, crescand in rolul de forta dominanta a lumii. Insa niciodata nu au avut atat de multi contestatari ca in perioada aceasta. Cand li se datoreaza niste crize economice grave, adanci, pornite si alimentate de bursele , bancile si politicile lor.

Pentru a mentine statutul lor de putere va trebui sa faca mai mult decat sa lupte cu inca un inamic fizic. Pentru ca ascensiunea BRIC este eminamente economica, iar in cazul Chinei si strategica.

Nu am indoieli ca in urmatorii 2-3 ani vor porni un razboi cu Iranul, care e tot mai putin sustinut de tarile arabe. Dar asta nu va stinge focul care mocneste in intreaga lume azi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s