Cum sa fim cumpatati spre pierzanie

Am fost cumpatati:

– in anii 90, cand am decis sa nu ne vindem tara. Am preferat sa o lasam in paragina, dupa care sa o lasam sa o ia cei care urmau sa o vanda la fier vechi.

– cand am decis sa nu concediem mase largi de oameni, ci sa ii pensionam anticipat. Pe piata libera ii obligam sa se angajeze cumva, in pensie sunt condamnati la o asistare costisitoare pentru noi si ei.

– cand am ales sa facem reforme in Justitie cu jumatate de masura. De aceea avem termene fixate la cateva luni unul de altul si dosare care sufoca un sistem intreg.

– cand am hotarat sa permitem fostelor structuri ale securitatii sa activeze pe scena politica, publica si in continuare in serviciile secrete, in scopul „egalitatii”. Cei care erau batuti prin beciurile lor nu erau egali?

– mereu cand trebuiau dati afara bugetari descopeream ca „avem insuficienta de personal”, dar nu faceam scheme clare nicodata de cati angajati e nevoie si unde.

– cand faceam reforma sistemului sanitar. Puneam aparate de milioane de euro nefolosibile, insa nu aveam bani de dezinfectare ca la carte. Dam salarii de mizerie doctorilor, dar le cerem sa nu isi doreasca nici bani la plic, nici sa plece din tara.

– cand hotaram ca in loc sa taiem in carne vie salariile si sa lasam oamenii sa stea 1-2 ani cu venituri mici, sa le marim imprimand moneda, ca sa stea saraci 5-7 ani.

– cand nu reglementam sistemul bancar din prostie sau rea-vointa, ca mai apoi sa platim scump bail-out-urile, de la BIR la FNI

– cand vedeam ca pensionarile cresc mai mult decat angajarile iar noi cresteam subventiile la caldura, ca deh, veneau alegerile

– cand tot faceam reforme in invatamant, la fiecare ministru si la fiecare guvernare. Asta a dus la varza generala in care ne aflam acum

– cand ni s-a parut scumpa construirea de autostrazi cu straini care sa isi faca treaba bine. Cu ceilalti am iesit mai ieftin la inceput, mai prost mereu si mai scump dupa cativa ani.

– cand ni se pare ca e prea scump sa facem parteneriate public-private in diverse domenii. Noi facem investitii publice, dupa care profiturile ajung sa fie externalizate prin diverse metode de capusare.

Intreaga gama de cumpatare am facut-o exact pe dos. In clipa de fata intreaga lume se afla intr-o etapa in care se pot dezvolta afaceri, tari, industrii. Dacia de exemplu a demonstrat-o. In plina criza are cresteri mult peste media marcilor consacrate. Bulgarii o fac cu turismul lor .Noi ca tara de ce imbolduri avem nevoie pentru a deveni buni in ceva? Pentru ca stilul nostru de cumpatare nu ne va face sa iesim din nimic. Eventual sa intram mai tare in mocirla.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s