Lectia de mahmureala

Betia creditelor, a ratelor cu buletinul, a salariilor nejustificate, a intrarii de valuta in tara pentru speculatii imobiliare sau a salilor de sport de la tara a trecut. Suntem mahmuri de 2-3 ani de zile si nu ne mai trezim odata.

Ne amintim ce fain a fost la chef, cum toate privirile admiratorilor erau pe noi, cum ne faceau propuneri diverse si noi visam cu ochii deschisi ca asa va fi la nesfarsit. S-a terminat. Bancile isi arata coltii, Europa rade de noi ca de niste betivi, iar oamenii incep sa ceara socoteala pentru neajunsurile la care au ajuns.

Nu mai putem pastra discursurile din 2004-2008. Este daunator sa nu iti stii lungul nasului si sa tot promiti cresteri salariale, salarii mai bune in clipa asta.

Un prim pas ar fi acel cod al muncii care sa dea angajatorilor mai multe drepturi. Nu e posibil sa fii furat de un angajat si sa nu il poti da afara. Sau sa ai pe cineva pe care il platesti, nu isi face treaba iar legea sa te impiedice sa il concediezi. Pentru ca oamenii sa munceasca mai constiicios trebuie sa stie ca daca nu isi fac treaba opti sa fie dati oricand afara. Nici un angajator nu concediaza oameni buni doar ca i s-a nazarit.

Acel mit al patronului nemilos care se trezeste dimineata si da afara 5 oameni doar ca l-a enervat nevasta/amanta trebuie sters din mintea noastra. Oricine are o afacere stie ca oamenii sunt parte cheie din succesul sau. Numai lucrand cu randament mai mare putem cere venituri mai mari. Specializandu-ne in ceea ce facem. Pana nu avem eficienta neamtului nu putem cere salariul lui.

Acum e momentul de trezire. Facem cateva legi care zac prin Parlament sa functioneze bine ( legea unica a salarizarii bugetare, legea Educatiei, Codul Muncii, legea Pensiilor). Apoi facem naibii si o reforma fiscala. Suntem de rasul lumii cu cele 113 taxe parafiscale.

Ne punem pe calculat si ce investitii sunt oportune, ce au facut altii mai evoluati cand au fost in astfel de situatii. Si le facem. E atat de greu?

Dupa aceea poate avem si timp de niste intrebari pe care nu ni le-am pus de mult si pe care Dan Selaru le evidentiaza.

Nu ne facem inca iluzii ca si putem primi ceva din banii pierduti in istorie, dar macar aflam cum s-au pierdut. Sa stim alta data sa ii cheltuim, ca sa nu mai aiba altii ce fura, nu?

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, idiotenie, nostalgie, speculatii, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!, Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Lectia de mahmureala

  1. Web zice:

    Oricine are o afacere stie ca oamenii sunt parte cheie din succesul sau. Numai lucrand cu randament mai mare putem cere venituri mai mari. Specializandu-ne in ceea ce facem.
    Prietene, in ce tara traiesti?? S-au ingalbenit palmierii acum toamna pe acolo pe la tine?

  2. stoie zice:

    Nu, palmierii s-au furat de tot, nu mai are cine sa-mi aduca altii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s