Moartea tranzistorului = evolutia lumii

Revolutia industriala a constituit unul din principalele motoare ale lumii, de la 1700 incoace. Odata cu mecanizarea, s-a dat liber la cresterea sperantei de viata. Productivitatea a crescut, conditiile de viata la fel. Lucrurile au inceput sa mearga in cascada. S-a dat drumul la comertul modern, dupa care au inceput inventiile.

Specializarea s-a accentuat, ceea ce a dus normal la noi descoperiri, in toate domeniile. Fizica, chimia, medicina, matematicile, astronomia, toate au beneficiat de descoperirile facute gratie specializarii. Este normal, deoarece un om daca are asigurat traiul se poate ocupa de temele care i se par importante. Aduna la un loc mai multi astfel de oameni si rezultatele vor aparea. ( Nu vorbesc de politicieni 🙂 ci de oameni de stiinta).

Odata cu cresterea demografica, au inceput sa apara si anumite probleme de lipsa hranei, exploatarea mai buna a pamanturilor, dar tot cu ajutorul tehnicii s-au depasit intr-o mare masura aceste neajunsuri. (Stiu, in Africa situatia e tragica la capitolul asta, dar acolo asa sunt lucrurile dintodeauna. Nu poti sa faci agricultura performanta in timp ce te impusti mereu cu conationalii.)

Tehnica a luat-o in sus intr-o proportie geometrica, la fel si populatia. Din pacate, de la descoperirea tranzistorului nu s-au mai facut descoperiri care intr-adevar sa revolutioneze tehnica radical, ci doar moduri de folosire tot mai ingenioase ale acestuia.

Ne aflam intr-un impas. Descoperirile tehnologice sunt cele care au facut lumea sa evolueze cu adevarat in ultimii 2000 de ani. Nu banii. Nu bancile. Nu statele si nici armatele.

Metodele reale de iesire din impasul actual nu sunt deloc cele care se aplica in acest moment.

Supraproductia de bunuri pe care marea majoritate a oamenilor fie nu si le mai pot permite sau nu le mai doresc va face ca fabricile din toata lumea sa semene cu cele ale noastre din vremea comunismului. Stocuri doar pentru a nu inchide fabrica, apoi chinuire in a vinde la orice pret se poate.

Moartea tranzistorului este necesara. Pentru ca in locul lui sa vina ceva mai bun. Poate si alte surse de energie. Pentru a putea merge mai departe cu totii si a vedea dincolo de dobanzi, credite, imobiliare, forex, asset-management, burse etc. Ca sa nu mai zic de politica, de aia nu stiu cum se poate scapa.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Criza, speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s