O abordare originala la G20

In urma cu un an si ceva, China ameninta ca arunca pe piata bondurile detinute la FED, vreo 2000 mld USD. Americanii tremurau pe atunci ca li se va devaloriza moneda si au cedat, retragand o parte din taxele care voiau sa le puna pe produse chinezesti.

Azi, SUA nu mai ameninta direct China, ci isi devalorizeaza singuri moneda. Principalii pierzatori vor fi tot chinezii, cei mai mari detinatori externi de usd la ora actuala. Ar fi interesant de vazut ce s-ar intampla cu SUA daca in 2-3 luni China ar hotari sa dezlantuie razboiul acesta valutar, chiar aruncand acele bonduri pe piata. Nu de alta, dar daca vezi ca cineva vrea sa se sinucida luandu-te cu el, ai putea sa ii dai un ghiont sa mearga singur in prapastie.

Maximul penibilului a fost „parerea” lui Obama ca fiecare economie majora a lumii ar trebui sa isi dezvolte cat mai mult economia si in functie de piata sa interna. Adica ar fi bine daca chinejii ar produce mai mult pentru piata lor si s-ar orienta eventual si pe importuri. Normal, daca s-ar putea de marfa din SUA. Daca nu, macar din acele companii unde actionarii sunt majoritari din SUA.

In momentul in care te afli intr-una din posturile cele mai fragile din ultimii 50 de ani, e ciudat sa emiti pretentii la ce au sau nu au altii dreptul sau obligatia sa faca. Cu atat mai putin decat a incerca sa impui o pozitie de forta.

Modelul de functionare a economiei chinezesti difera radical de cel al SUA. Economisirea este mare, cam 60% din ce le ramane dupa cheltuielile de trai, munca este sfanta si expansiunea este cuvantul cheie. Americanii cheltuie si banii pe care nu ii mai au, cei din viitorul idepartat. Dupa care mai dau drumul la un razboi, in nevoia de petrol ieftin. In aceste conditii, nu cred ca autoritatile de la Beijing au vreun interes sa sustina consumatorismul in randul populatiei. Au invatat si ei de la Japonia ca in perioade grele, s-ar putea baza pe economiile populatiei.

America pe economiile cui se poate baza la nevoie? Pe masina de printat a FED-ului? Pe banii bancilor care au fost salvate?

Intregul tablou pare o pictura din „Arta razboiului”. In care iti pui adversarul in situatii tactice foarte dificile, iti sacrifici anumiti pioni cand e nevoie, te retragi putin pentru a mima figa, ca apoi sa lovesti cu toata puterea. Daca as avea mult timp liber, mi-ar place sa urmaresc 2-3 saptamani acest razboi tactic, cu popcorn si suc langa mine.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s