Ne paste o criza bancara si in Romania…

Nivelul creditelor neperformante creste cu viteza tot mai mare.

Romania nu a avut inca o criza a bancilor, a executarilor silite in masa si a refuzului bancilor de a mai credita statul sau populatia. Ultima criza de acest tip a avut loc acum 10-11 ani, cand banci intregi erau devalizate de baieti cu ochii albastrii si mai-marii zilei.

Pentru cei care mai tin minte perioada respectiva, erau vemuri in care oamenii se temeau sa isi mai tina economiile in banci, iar putinele credite care se dadeau aveau dobanda de 150-180% pe an. Ca sa cumperi de exemplu un frigider aveai nevoie de 2-3 giranti.

Cum in perioada respectiva nu a sarit nimeni sa ne salveze, nici in cazul de fata nu o va face. Europa s-a saturat de copilul mereu repetent, mereu milog si tot timpul cu avioane in cap. Bancile straine se vor purta cu noi ca si cu o femeie de moravuri usoare. Si-au satisfacut nevoile, au realizat profituri mai mult decat decente, pot sa se retraga putin pana cand ne vom mai reveni noi putin. Retragerea va fi de pe piata de credite necesara economiei, pentru ca recuperarea banilor restanti va deveni principalul scop care ii va motiva.

Pentru cei care inca mai spera ca restul lumii ne va trage dupa ea in cresterea economiei vestile sunt proaste. Europa mai are mult pana sa iasa cu adevarat din criza. Probleme vor aparea si in Spania Italia si Portugalia. Nu poti spune ca economiile cu somaj extrem de mare, cum e Spania cu 20%, au trecut criza. Sau ca simularile facute asupra soliditatii sistemului bancar au fost credibile.

Iar in SUA, China si Japonia, lucrurile sunt departe de a fi normalizate. Sua nu mai stie ce sa faca sa creasca consumul, de dragul burselor si nu al sanatatii economice. China urmeaza sa se confrunte cu o bula interesanta a imobiliarelor, preturile pe metru patrat in Hong Kong ajungand mai mari decat in Japonia cu 25%, o medie de 16.000 USD iar in Beijing de 17.500 USD.

Sperantele false ca vom trece curand de restriste ar trebui uitate. Vom avea nevoie de munca, rabdare si specializare. Un stat sanatos, nu doar cu 26.000 de bugetari concediati anual. Eventual 126.000 pe an, vreo 2-3 ani de acum inainte. Altfel ne asteapta vremuri interesante de tot. Si aducerea de osanale conducatorilor iubiti nu ne va scoate din foame. Nici vopsirea gardurilor in culorile aflate „la moda”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, Criza, economie, idiotenie, speculatii, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s