Inechitatea contributiilor la stat

Intr-o perioada in care se urla ca numarul de angajati la negru este prea mare iar aceasta evaziune alimenteaza o adevarata economie, ar fi util ca statul roman sa arate celor care lucreaza cu forme legale care sunt beneficiile platirii de impozite pe salarii.

Sa dea inapoi ce se angajeaza prin acel contract bilateral. Eu cetatean model, iti dau tie stat deosebit, sume pentru asigurari de sanatate, somaj, pensie. Tu stat deosebit te angajezi ca in schimbul acelor contributii, sa imi asiguri mie asistenta de sanatate, anumite sume in cazul in care raman somer si venituri la iesirea la pensie. Niciunul dintre noi nu are voie sa schimbe datele contractului. Teoretic.

Practic raportul este „plateste tu si mai vedem noi cum iti impartim noi banii”.

In cazul sanatatii sistemul ma pune sa imi cumpar medicamentele necesare in spital, seringi, pansamente, paturi, precum si sa ii suplimentez venitul doctorului.

In cazul somajului statul hotaraste de pe o luna pe alta sa modifice ajutorul de somaj si normele de aplicare.

In cazul pensiei statul hotaraste sa imi mai taie sau adauge venituri, in functie de factori aleatori. I se pare ca eu cost prea mult ca asigurat medical? Imi pune impozit suplimentar. Contractul semnat acum 30 de ani intre noi nu mai are nici o valoare.

Daca vreau as iau concediu maternal/paternal, statul ma anunta chiar inainte de nastere ca nu voi mai primi decat suma x, in loc de 2x de exemplu. Din nou o nerespectare a contractului. Predictibilitatea unor norme de aplicare ar prinde bine. Ca sa stim cu ce ne facem planul de crestere a unui copil.

In majoritatea cazurilor de mai sus, statul si-a incalcat grav partea lui din contract. Si atunci ce anume ar putea convinge angajatii sau angajatorii sa treaca pe „alb”? Ca daca la pensie nu ai o siguranta, la sanatate la fel, ce rost are sa platesti niste bani in plus? Doar sa fii patriot?

Scump dom’le patriotismul asta… Dincolo era mai ieftin….

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, speculatii, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Inechitatea contributiilor la stat

  1. Monex zice:

    Un guvernator Democrat sau Republican va avea grij ca mesajul candidatului din partidul s u s fie permanent auzit n statul pe care l conduce iar ma in ria de str ns fonduri pentru campanie va func iona ntr-o singur direc ie. Economia are suficiente resurse pentru a- i reveni cu condi ia ca statul renun e la dubla postur de juc tor i arbitru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s