Egalitatea legii…

Cartea de capatai a oricarei tari democratice din aceasta lume este Constitutia.

Care poate sa nu mai fie in concordanta cu vremurile, poate fi inechitabila in noile conditii, poate fi cum o fi, ramane Constitutie. Si in majoritatea lor este respectata cu sfintenie.

In tarile cu apa calda de mai multa vreme decat noi, rar auzi de legi neconstitutionale. Adica sa faca leguitorul o lege atat de prost formulata, incat sa intre in conflict fundamental cu Constitutia tarii. In tara noastra nerespectarea legilor in vigoare de catre diversi cetateni este un lucru comun. Insa incalcarea Constitutiei a inceput sa aibe o frecventa atat de mare, ca te intrebi de ce o mai tinem?

Cand institutiile fundamentale ale tarii dau semne de incalcare a Constitutiei, nu ne putem astepta ca restul cetatenilor sa respecte legile de vreun fel. Guvernul emite ordonante neconstitutionale, are initiative legislative tot neconstitutionale si elaboreaza legi care sunt atat agramate cat si, ghici ce, neconstitutionale. Executivul care trebuia sa ne scoata din criza (ca Duncam McLoud sau Chuck Norris) e atat de interesat sa faca lucrurile sa mearga incat uita ca trebuie sa respecte legile tarii.

Parlamentul incalca pana si legile proprii de functionare, constitutia care spune ca e una din puterile din stat si legile bunului simt de a emite legi gandite cu capul, nu cu dosul.

Presedentia forteaza limitele constitutionale la maxim. Sfarseste de multe ori prin a le incalca la limita sau nu. De exemplu, de 1 Decembrie, in lipsa presedintelui, onorul armatei trebuia dat celui de-al doilea om in stat, Mircea Geoana. Oricate „mizerii” ar avea in spate el, are acea functie. Daca incepem sa abordam atitudini de acest tip, ca nu acordam onorul desemnat de constitutie unui om din cauza unor consideratii personale, cum are pretentia Presedentia sa fie ea respectata? Daca alti oameni considera presedintele statului nedemn, de ce nu i-ar aplica acelasi tratament?

Institutiile fundamentale pare ca duc un razboi intre ele. Nu se stie exact miza, dar se poate vedea ca toti pierdem.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s