Statul bananier

Statele africane au cunoscut deseori exemple de dictatori care , dupa ce au facut tot ce se putea mai au pentru tara, au organizat masacre etnice sau au urmarit imbogatirea lor si a apropiatilor, au dat vina pentru toate relele din lume pe opozitie, guvernele occidentale etc. In mintea lor aceste justificari erau de ajuns pentru explicarea raului generalizat care cuprinsese tara.

Cand apar astfel de justificari, respectivii conducatori de tara uita de hoardele de sustinatori ai lor care si-au permis sa jefuiasca la drumul mare popolatia, uita de acuzele penale la adresa apropiatilor si declara ca totul e fabricat politic sau faptele clare sunt simple insinuari.

Acelasi dictator ajunge sa se ascunda prin cele mai obscure colturi ale lumii dupa debarcarea lui de la putere ( de obicei prin lovitura de stat militara ), impreuna cu avearea fabuloasa acumulata in timpuri de onestitate maxima si imaculare aproape feciorelnica.

In tot acest timp populatia este vesnic plina de speranta ca se va schimba ceva, ca anul viitor va fi mai bine. Insa nu face nimic pentru a schimba ceva.

In cel mai bun caz se revolta sa rastoarne dictatorul actual cu principalul sau oponent, doar pentru a descoperi dupa 1-2 ani ca e mult mai rau ca inainte. Si asa se continua cercul.

Educatia slaba sau inexistenta face acesti oameni extrem de usor influentabili la teme false, sofisme si chiar superstitii absurde.

Asemanarea tarii noastre cu o astfel de tara devine tot mai evidenta, cel putin din cele expuse aici. Datorita asemanarilor suntem priviti cu neincredere de restul statelor europene. O curiozitate a naturii, care nu reuseste sa faca prea multe de capul ei si cedeaza foarte usor la presiuni externe putin mai accentuate.

Acelasi spirit bananier a facut ca OUG 50 sa fie practic stearsa cu buretele, la cel mai mic semn din partea FMI. Fantasma fluturata de un sef al FMI cu intrarea in incapacitate de plata a fost suficienta pentru ca niste oameni slabi sa se traga speriati inapoi de la a face putin ordine in lucruri.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în banci, idiotenie, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s