Cateva afaceri care prospera pe timp de criza

In perioade tulburi, in care somajul e ridicat, locurile de munca sunt incerte iar prognozele sunt sumbre, exista si afaceri care prospera, se extind si devin atractive. Problemele sunt mentinerea in aceleasi cote si in perioadele prospere.

Jocurile de noroc. Prin case de pariuri, sisteme tip Loto si cazinouri.

Casele de pariuri sportive. Se situeaza in general in locuri cu trafic mare sau in apropierea stadioanelor. Sunt preferate locatiile care sunt frecventate de oameni mai putin educati, vrajiti de mirajul unor castiguri potentiale fantastice, gen piete, talciocuri sau stadioane.

Marjele de castig brut sunt mici, de 10-15% din sumele jucate, insa sumele rulate sunt de multe ori impresionante. Daca la asta se adauga un management bun, care sa tina cheltuielile de functionare, logistica, marketing etc la o cota mica, rezulta un castig mare in timp.

Clientii specifici sunt atrasi de mediul familiar, pasiunea pentru diverse sporturi si din pacate si cei care au „boala pariurilor”.

Problemele din aceasta afacere sunt taxele mari platite statului si taxele de licenta. Licentele se reinoiesc numai pentru cei cu toate taxele achitate la zi la stat.

Datorita modificarii impozitarii castigurilor din pariuri pentru persoanele fizice, in iulie aproape toate casele de pariuri au facut un protest comun, avand inchis o zi. S-a obtinut exact ce s-a dorit, neimpozitarea castigurilor sub 600 de lei. Asta in ciuda declaratiilor oficialilor care sustineau ca nu ii intereseaza inchiderea caselor de pariuri.

Avand in vedere ca piata de jocuri de noroc e in jur de 3 miliarde de euro anual si creste, se poate spune ca e un domeniu care conteaza din punct de vedere al impozitelor si castigurilor in acest moment.

Francizele sau magazinele proprii de produse de panificatie, patiserie, etc..

Toate tarile occidentale au lanturi de francize de acest fel sau mici patiserii, pe la toate colturile de trafic intens. Exista o adevarata industrie in spatele acestor mici magazine, cu producatori de aluaturi inghetate in diverse forme, gusturi etc, gata pregatite pentru a fi introduse in cuptoare in micile boulangerii de cartier. Se asigura livrarea la usa magazinului, termene de plata etc si normal, produse de calitate superioara.

In Franta sunt chiar subventionate de stat anumite produse, cum ar fi franzelele prefabricate din aluat inghetat, avand in vedere consumul larg al acestor produse chiar de paturile mai sarace.

Pe masura ce Romania a crescut ca nivel de trai, era normal de anticipat aparitia acestor tipuri de lanturi si la noi.

Spre deosebire de vestici, unde exista o mare raspandire a aluaturilor inghetate, momentan in Romania in acest domeniu produsele se prepara fie la o patiserie centrala, dupa care sunt impartite fracizelor, fie strict in locatia respectiva. Mai este si varianta mixta.

In aceste domenii investitia per magazin este mai mare, iar costurile de intretinere la fel, avand in vedere nevoia de munca mai specializata, produse mai perisabile, perosonalul mai numeros si utilajele care au costuri destul de ridicate.

Binenteles, adaosurile sunt mai mari, de obicei intre 100-400%, in brut cel putin. Investitia se recupereaza mai greu, insa afacerea are toate sansele sa ramana profitabila si dupa criza.

Carmangeriile fabricilor de mezeluri si/sau carne.

Investitie minima, pozitionare in piete, locuri cu trafic pietonal mare.

Investitia presupune vitrine frigorifice, congelatoare si mai ceva maruntisuri. Fiind marfa care se vinde cu precadere preambalata, operatiile care se mai fac sunt predominant de portionare, nefiind nevoie de personal foarte specializat.

Adaosurile medii sunt de 20-25%, iar cifrele de afaceri destul de maricele, in crestere fata de anii trecuti.

Se vand de obicei produse cu preturi mai mici decat in hypermarket, chiar la o calitate mai buna. E o nisa extrem de buna pentru producatorii autohtoni sufocati de taxele impuse de hypermarket-uri, preturile fiind si cu 30% sub acestea, la aceleasi produse.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în economie, Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s