Neam de straita sau cum sa te faci de ras in UE

Prins in alte proiecte, nu am apucat sa comentez prea mult decizia Frantei si a Germaniei de a ne primi in spatiul Schengen.

Acest spatiu nu presupune numai niste granite care sa fie monitorizate prin tehnologie EADS sau sa nu permita sa sara parleazul pakistanezii, chinezii sau urangutanii.

Desfintarea de facto a vamilor presupune ca celelalte state sa permita si infractorilor din tara ta sa ajunga la ei in tara, unde sa faca si acolo ceva ravagii, putand ulterior reveni mult mai usor in tara de origine. Presupune a da cheia casei tale unui cunoscut care mereu se ocupa cu smecherii, spoieli de forma si nu prea pare de incredere.

Parerea mea personala este ca este mult prea devreme pentru acest spatiu, cum a fost si pentru UE. Cam cu 10 ani prea devreme.

Ineficienta justitiei de la ora actuala, coruptia de la toate nivelurile sunt lucruri care se corecteaza in timp, nu in 3-8 luni cat se spune ca se amana aderarea.

Un comisar Soric poate fi dat afara cu surle si trambite, insa pana sa pui in locul lui pe cineva care sa priceapa macar ce e legea ai nevoie de 1-2-3 ani. Multiplicand la nivel national asta, este nevoie de ani buni de reforme. Intr-un stat care se dovedeste cel mai anti-reformator din Europa.

O Justitie in care tot mai des apar procurori, judecatori si altii arestati pentru coruptie se poate reforma doar in timp. Pentru ca ceea ce se vede este doar varful icebergului. Atunci cand doua institutii demne de Caragiale din varful Justitiei duc un razboi tamp ( CSM si Curtea Constitutionala), situatia e departe de normalul european.

Aceste lucruri insa sunt cunoscute de ceva vreme si de cei din UE si de noi. Se pare ca numai autoritatile noastre nu stiu ca Politia si Vama sunt corupte iar Justitia nu functioneaza. Ceea ce ne face insa de rasul Europei este nesimtirea cu care ne ratoim la ei. Ca un betiv ordinar, autoritatile noastre ameninta spumegand ca fac, ca dreg. Si Europa se uita la noi si rade… reactia noastra nici nu merita un raspuns. Ne laudam ca blocam aderarea unei tari care are 10 ani in fata noastra. Vrem sa vedem rapoarte ca sa ne contrazicem cu Comisiile lor pe virgule si pe exprimari.

Insa intocmai ca la un betiv ordinar, problema nu e de forma, ci de fond. Chiar daca am vopsit noi gardul, tot inapoiati suntem.

Nu circul e calea spre reusita in UE. Pentru ca momentan suntem tolerati ca una din natiile inapoiate, insa atunci cand va veni vremea unui conflict mai deschis cu Rusia, e posibil ca Europa sa isi aduca aminte de nesimtirea noastra. Sa platim atunci pentru toate cate au suportat de la noi, inclusiv greseala de a ne primi in UE.

Romania e a 7-a tara ca potential in UE, ca populatie si pozitie geostrategica. Ne-am putea folosi de asta pentru a evolua ca natie.

Pentru ca si o calatorie de 1.000.000 de li incepe cu 1 li.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s