Nevoia de noul Cod al muncii

Romania este departe de a-si fi consumat potentialul uman si la fel de departe de a da tot ce poate in ce priveste productivitatea.

Perioada de expansiune economica dintre 2000-2008 a dus la anomalii destul de mari din mai multe motive. Unul din ele este Codul muncii facut foarte socialist iar altul este „dictatura angajatilor” datorata de micsorarea numarului de potentiali angajati din toate domeniile.

Mai jos e o enumerare scurta a unor prevederi din codul muncii care duc la situatii stupide:

1. Imposibilitatea de a concedia un angajat care nu vrea pur si simplu sa munceasca. Chiar daca nu s-a aplicat la scara larga, din cauza necunoastrerii codului muncii de majoritatea angajatilor, au existat suficiente cazuri in care s-a facut asta.

Personal cunosc 2-3 cazuri in care angajatii chiar au furat de la angajator, au fost surprinsi de camerele video si s-a declansat o ancheta penala. Insa pana la inchiderea respectivei anchete, firma nu si-a putut concedia propriul angajat, intrucat vinovatia nu era dovedita 100%… Si respectivul era liber sa incerce sa fure in continuare.

Alt caz este unul in care angajatul s-a pus sa studieze temeinic codul muncii, in special conditiile in care poate fi concediat. Si s-a folosit de tot ce scria acolo pentru a-si scadea volumul de munca la minim. Cand a fost atentionat a raspuns ca este dreptul lui si ca nu are cum sa fie dat afara. Noroc ca era angajat „doar” pe 1 an, perioada determinata.

2. Contractele colective de angajare la stat au de multe ori prevederi negociate de sindicate astfel incat concedierile sau disponibilizarile sa fie foarte greu de facut.

Si de asemenea nici statul nu poate concedia deloc usor un angajat care nu isi face treaba. Deci statul nu se poate reforma decat foarte greu.

3. Furtul de know-how e foarte greu de dovedit si greu sanctionabil. Desi nu sunt atat de multe firme in Romania din care sa ai ce know-how sa furi, cele care au motive sa se teama sunt complet descoperite.

De asemenea, e o enigma pentru mine cum se prevede pedepsirea de ex a unui angajat de la stat care face caietele de sarcini pentru licitatii si le fac pe interesul unor firme care trebuie sa castige respectiva licitatie.

Aberatiile ca angajatii vor deveni „sclavi pe plantatie” sau ca vor fi concediati aiurea sunt pentru mentalitatea comunista. In care capitalismul e raul absolut si socialismul este puterea proletariatului. Nici un angajator nu va concedia un om bun daca e intreg la minte.

Angajatii trebuie sa stie ca daca nu isi fac treaba vor fi inlocuiti. Ca daca nu au rezultate li se vor scadea salariile. Ca de plans ca muncim mult si suntem platit prost ne tot plangem de 20 de ani dar productivitatea nu e deloc satisfacatoare.

Ca in multe alte modificari legislative necesare, statul a inceput sa se miste cu o intarziere de vreo 2 ani. Mai precis, cand a vazut ce complicat e sa disponibilizezi o masa mai mare de oameni angajati de el.

Reclame
Acest articol a fost publicat în personal, speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s