Cateva motive pentru atragerea investitiilor chineze

Strategia din ultimii 20 de ani a Romaniei s-a bazat pe noroc si prostirea investitorilor ca putem deveni o forta viabila in Europa. Pe termen lung insa retragerea capitalurilor speculative ne-a ars mai mult decat ne-am putut imagina.

Penuria de bani de acum se datoreaza in principal credintei ca daca ai bani pe moment, ii vei putea pastra suficient cat sa iti contruiesti un capital care sa te ajute in viitor. Insa din nou, investitorii in Romania nu sunt prosti. Nu e prima oara cand au investit intr-o tara semi-bananiera si stiu cand sa isi ia caimacul si sa plece invartindu-se.

1. China are experienta investirii de bani in tari in curs de dezvoltare. Stie cum sa mituiasca, cum sa unga lucrurile astfel incat proiectele sa se faca cat de cat la timp si cat de cat bine.

2. Strategic ne sta mai bine cu ouale in mai multe cosuri. Bazarea pe o vesnica strategie de asteptare a americanilor ar trebui sa se termine.

Daca nu suntem in stare sa atragem bani de la europeni, iar chinezii sunt atat de dornici sa ni-i dea, ce ne opreste?

3. Pozitia noastra la Marea Neagra ne ofera un avantaj asupra restului tarilor din regiune. Putem deveni un nod important pe traseul marfurilor care oricum deja intra in Europa. Ne-ar strica un comision din acest tranzit?

4. China a evoluat de mult de la mentalitatea comunistoida a anilor 70. Sunt poate cea mai capitalista tara din lume, insa joaca mai strategic decat oricare alta.

Daca nu mai sunt comunisti insa nu inseamna ca sunt prosti, chiar dimpotriva. Vor incerca sa speculeze toate chichitele legislative si scaparile legilor noastre, in avantajul lor desigur.

Noi suntem cei responsabili in a ne face ordine in ograda si a ne apara de posibilele rele. Asta insa nu ne place prea mult se pare.

5. Cand ai devenit dizgratia Europei iar americanii te jupoaie de bani la infrastructura, ai nevoie sa iti folosesti avantajele cum poti mai bine. E posibil sa isi reconsidere pozitia ulterior.

Romania este una din cele mai refractare tari la modernizare, cel putin in ultimii 30-40 de ani. China dimpotriva. Daca noi nu stim sa ne facem modernizarea statului, poate ar fi cazul sa invatam trasi de maneca.

Atunci cand lumea intreaga carmeste intr-o anumita directie, e stupid ca tu sa o iei invers.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s