Treptele coruptiei din vami

Ultimii 20 de ani au reprezentat Raiul pe Pamant pentru aproape toti cei care au lucrat in Vami, indiferent de regimul politic care a fost la putere.

Coruptia nu a existat in acest domeniu, sanctiunile disciplinare fiind cel mult mutarea pe un post similar din alta vama, in care se fac mai putini bani din spagi. Rar era dat afara cineva din Vama. Nimeni nu isi explica cum acesti oameni cinstiti se plangeau de salariile mici din sistem si reuseau sa construiasca mici case cu 8-10-15 camere.

Sistemul ii sustine total si au reusit sa il modeleze astfel incat sa traiasca toata lumea. Tigarile, alcoolul si orice alt produs intra in Vama, unde e supus unui control riguros care presupune verificarea sumei din pasaport. Daca suma e insuficienta, controlul trebuie adancit. Altfel, toata lumea e fericita.

Cum Politia de Frontiera trebuie sa verificepe drum daca nu cumva a scapat vreun contrabandist ochiului atent al vamesului, apar 2 variante. Fie masina/autocarul e oprit din nou pe drum, controlul fiind amanuntit si acolo, fie vamesul a retinut deja taxa si pentru acestia.

Circuitul banilor este destul de incalcit de aici. La Politia de Frontiera, cotizatiile la treptele superioare sunt aproape inexistente.

La Vama in schimb, lucrurile se complica mult de tot. Din banii incasati marea parte nu raman la vames, ci numai 35-40%. O alta parte merge la sefii regionali, cam 30% iar restul la sefii centrali. Daca circuitul banilor nu e respectat, se intampla sa vedem la TV diverse descinderi in diverse vami, cu controale la diverse persoane care nu au fost cuminti si au papat prea mult.

Anchetele rareori se finalizeaza cu ceva grav. Mai grav e cand vamesii se lupta intre ei, oferind pe tava politiei contrabandisti prieteni cu partile adverse. Atunci din nou vedem ceva actiuni la televizor, dar prinsi sunt de obicei pestisorii mici, nu rechinii.

Campaniile electorale au fost mereu finantate prin aceste surse, pentru ca sefii centrali sunt de obicei numiti politic si isi aduc oamenii lor in subordine cand au ajuns sus.

Sistemul e atat de bine pus la punct incat poate fi daramat numai de o cerinta in genul celor necesare pentru Schengen. Insa multi oameni ar pierde multi bani in felul asta. Cui nu i-ar parea rau dupa atata puhoi de bani?

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s