Diferenta intre erou si lepra

Culisele serviciilor secrete din Romania au fost tot timpul ciudate, pentru ca oamenii loiali unei directii de moment ajungeau la schimbarea directiei sa fie sanctionati pentru realizarile anterioare. Servirea tarii bine devenea un lucru rau odata ce vreunui luminat conducator ii fata mintea sa adopte o noua orientare. A reprezentat si motivul pentru care multi oameni au preferat anonimatul si delasarea, pentru a se feri de posibile sanctiuni viitoare.

In istoria postdecembrista au aparut suficiente exemple de fosti tortionari care au fost decorati ca eroi ai neamului precum si condamnati la moarte pentru fuga din tara care nu au mai fost reabilitati. Spre deosebire de cei care au facut parte din Securitate si au interogat, terorizat etc diversi oameni pentru ca asa le dicta sistemul, cei din DIE, USLA, contrainformatii aveau acelasi rol pe care il au si azi. DIE se ocupa de informatiile externe, USLA de trupe speciale.

In cele trei directii informarile constante despre colegi erau foarte necesare, intrucat in toate serviciile similare defectarile se pot intampla, iar siguranta statului este mereu importanta. Se dadeau note informative la toate structurile, era in fisa postului.

Si totusi, dupa 20 de ani de a fi erou binemeritat al Revolutiei, colonelul Gheorghe Trosca ucis, decapitat si lasat sa putrezeasca pe caldaram de fostii agenti GRU demascati tot de el a devenit in ochii nu stiu cui o lepra. Pentru ca a dat note informative despre colegii de lucru. Oare daca nu il desconsipra pe Militaru era mai bine?

Fostul agentu GRU a putut candida la presedentia Romaniei linistit in 96. In schimb Trosca e catalogat lepra.

Ce ne vor invata copiii din asta? Ca e mai bine sa fim eroi, aparatori ai tarii sau lepre? Sa ne sustinem tara sau sa o furam pe bucati? Pot ei avea incredere ca daca astazi fac ceva maret pentru tara, la schimbarea partidului de la putere nu vor deveni lepre? Chiar nu am invatat nimic din acei 50 de ani de comunism?

Cand diferenta dintre a fi erou si a fi lepra sta in semnatura unui conducator politic, sistemul trebuie schimbat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s