Revolutiile arabe, iesirea din feudalism

Procentul foarte mare de analfabeti din lumea araba arata ca acestia sunt in epoca feudala.

Impartirea in conduceri de tip tribal si dictaturi militare seamana foarte mult cu ceea ce se intampla in Europa Evului mediu. De asemenea, „tributul” platit de anumite monarhii Occidentului pentru a-si pastra puterea, in timp ce tara lor e spoliata de averea care le da putere, petrolul, este specifica feudalismului.

Exista o asemanare mare intre felul in care erau regatele romanesti dirijate, jefuite si spoliate de tot ce aveau de turci in perioada fanariota si felul in care sunt acum conduse parte din statele arabe.

Ceea ce se intampla acum este de fapt o evolutie naturala a unei civilizatii, chiar daca este ajutata intr-un fel sau altul de forte externe arabilor. Aceste fenomene mai puteau fi reprimate o vreme, insa cu riscul foarte mare ca la explozia fara dirijare haosul sa fie mai lung. In aceasta situatie Occidentul si SUA ar fi fost nevoite oricum sa adopte o pozitie radicala, fiindu-le afectate direct interesele. Venele unei economii dezvoltate sunt momentan intretinute de petrol.

Acest mod de dirijare a istoriei insa va avea un curs foarte interesant de dezvoltare in urmatorii 50-100 de ani. Odata cu aceste revolutii se va accentua nevoia de educatie a popoarelor si este posibil ca lumea araba in general sa creasca foarte mult economic, dupa exemplul Turciei din ultimii 50 de ani. Reformele incepute acolo au pornit timid, insa au reusit sa impinga un fost imperiu destul de departe.

Focuri revolutionare vor mai exista inca destule intrucat unele din schimbarile necesare pentru evolutia naturala se leaga de drepturile reala ale femeilor, separarea puterii religioase de cea politica, scaderea influentei militare in dezvoltarea societatii si aparitia unei veritabile clase politice. Pana la o democratie veritabila va mai fi un drum destul de lung totusi.

Va fi interesant de urmarit cum aceste schimbari vor afecta relatiile Israelului cu lumea araba si cum vor reusi primii sa isi impuna punctele de vedere si acolo.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Revolutiile arabe, iesirea din feudalism

  1. Dar substanta filozofica a dezbaterii poate fi inteleasa si fara detalii foarte precise legate de contextul ei istoric si intelectual. Reductia fenomenologica asa cum este ea practicata in zilele noastre pare sa se indrepte spre o ipoteza opusa desi amindoua monstruoase si criminale desi foarte asemanatoare in multe din practicile lor inumane cele doua sisteme totalitare ar diferi tocmai prin esenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s