Problemele sistemului romanesc

In economia romaneasca, legislatia te impiedica atat de mult sa iti faci treaba ca iti vine sa urli la fiecare ghiseu la care stai.

Nu reiau aici temele reducerii birocratiei sau ale stufarisului de acte care normeaza fiscalitatea, ci la lipsa gandirii logice si al gandirii inainte de a incepe aplicarea unei legi.
Sunt lucruri facute mereu pe genunchi si toti cei care raspund de elaborare se apara ca nu s-au gandit la modalitatea de aplicare si la efectele asupra contribuabililor.
Persistenta in aplicarea unor aberatii este insa revoltatoare.

Unul din exemplele clasice vine din anul trecut in care cei platiti pe drepturi de autor erau pusi sa stea lunar la cozi la casele de pensii, sanatate si administratiile fiscale. La inceput a fost negarea. A urmat un raspicat „sa se respecte legea!” dupa care functionarimea a inteles ca totusi e stupid sa se procedeze cum au gandit ei. A fost cineva luat la suturi pentru asta? Ma indoiesc.

Cum s-a ajuns acolo? Din durere-n cot. De aceea auzim tot mai des pe strada ” numai la noi se poate asta ” „ca la noi la nimeni”. Pentru ca in afara unor cazuri complet izolate, nimeni nu sta sa gandeasca de la inceput la sfarsit o lege si modul in care ea se va aplica efectiv, incercand ca daca tot vor bani in plus pentru cine stie ce, macar sa usureze viata celor care platesc.

Un alt exemplu de noi „muncim dar nu gandim” este cel al politistilor care stau cu radarele pe sosele. Cea mai comuna cauza pentru care se pierd in instanta contestatiile la procesele verbale este lipsa ordinului de servici sau a trecerii perioadei in care aparatul a fost omologat. Adica se iasa pe drum la „agatat” soferi ilegal. Cat ar dura sa ceara un ordin de deplasare? 10 minute, 30 minute sau 3 zile? Oricat ar dura, lucrurile s-ar putea organiza astfel incat sa decurga cursiv, fara probleme. Nu se face asta tocmai pentru ca in general, nimeni nu isi pune problema ca un politist nu are ce sa caute pe drum la facut verificari diverse in afara atributiilor de servici!!!

O legitimatie de servici si un aparat luat din gestiune nu iti ofera legitimitate prin ele insele. Ca reprezentant al statului roman, trebuie sa fi delegat de acesta printr-o dispozitie scrisa.

Sunt foarte multe institutii care se afla ele insele in ilegalitate din diverse cauze, de la lipsa unor autorizatii de constructii pentru reabilitarea Primariei (!!!) pana la sedii carora le-a expirat contractul de inchiriere. In toate aceste cazuri insa statul inchide ochii si ne explica ca intodeauna sunt „greseli minore” sau „rautati ale presei”. Insa cand e de primit amenzi, cetatenii nu au parte de scuze. Nici de avertismente. Ci direct de amenzi…

Daca legea va fi egala pentru toti, atunci poate vor fi si cetatenii mai intelegatori cu statul. Cu plata impozitelor. Cu atitudinea civica. Insa pana atunci, nu prea se va intampla asta.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s