Da mama cu paru-n mine sau cum sa alungi investitorii

A inceput intr-o mare de mici amenintari prin ianuarie, cand unii romani au inceput proteste la pompele de benzina. D-l Boc, vazand ca poate fi postat intr-o lumina mai blanda in ochii boborului, intreba pe la colturi cum poate ingheta pretul benzinei.

A continuat printr-o analiza anemica a Consiliului Concurentei. Plus o facere de ras ca la carte, ca acolo analizarea posibilelor alinieri de preturi se face pe 2-3-7 ani, dupa care eventual se contesta in instanta. Deci chiar mai incet decat functioneaza Justitia.

Se atinge apogeul de vreo 2 saptamani incoace. Palidul nostru „Stefan cel Mare”, cum i s-a mai spus, a ajuns sa ceara inghetarea public pretului benzinei. Dincolo de interferenta intr-un mediu liber, de cretinitatea demersului si de rasfrangerea consescintelor tot pe spatele consumatorilor, apare fugarirea investitorilor.

Tot de vreo 2 saptamani a izbucnit scandalul cu constructorul francez Colas, caruia i s-a reziliat contractul pe motiv ca nu a construit la vreme autostrada contractata. Statul roman nu a mai spus ca nu a efectuat expropierile si fracenzii nu aveau cum sa construiasca pe terenurile unor privati. Colas va da in judecata Romania si va castiga bani frumosi.

Dincolo de stiri insa va transmite semnale puternice in Franta si in Europa civilizata ca in Romania se cer spagi africane si nu suntem un mediu prielnic investitorilor.

Revenind la pretul benzinei, nu se poate spune ca deranjant este efectiv pretul carburantului. Ci comparatia sa cu venitul mediu. Poate acolo ar trebui acest domn sa faca ceva. Sa ii ajute pe cei care vin sa dea de lucru Romaniei astfel incat veniturile sa creasca. Promitand deduceri si sprijin companiilor private care vin in Romania. Venind cu proiecte de infrastructura care sa fie date spre executie strainilor, nu prietenilor de pahar.

In ritmul asta poate se doreste nationalizarea din nou a fabricilor si uzinelor, ca sa obtinem din nou rezultate fantastice la productia pe hectar. Mai tine minte cineva ca Petromul avea pierderi anuale de 240 mil euro cand s-a vandut??? Acele „scurgeri” le mai tineti minte d-le Boc? Dupa ce OMV a transformat un Gostat din care se fura ca in codru intr-o investitie profitabila se ivesc multi viteji …

Semnalele de ingerinta in toate domeniile se inghit tot mai greu in lume si mi-e ca la un moment dat vom regreta iarasi vreo 50 de ani idiotenia unor conducatori…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în economie, idiotenie, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s