Wild wild horses…

Caii din Delta sunt una din minunile care au mai ramas libere in Romania. Faptul ca salbaticia le-a priit atat de mult se poate vedea in filmul de mai jos.

Cum insa betivii de prin preajma locului s-au gandit ca sunt o sursa buna de venit, le-au gasit si destinatia suprema : abatorul. Nu se poate face turism real in Delta fara a avea unde sa stai in conditii decente, fara barcagii care sa te duca de la un punct la altul sau fara o minima sustinere din partea autoritatilor locale.

An de an, vazand campaniile de donare pentru copiii din Delta, mi se face scarba. Vorbim de acei copii care traiesc intr-un Rai, presarat pe de-a randul de mici minuni ale naturii. Care are insa si diavolii lui. Se numesc betivanii ordinari care au nevoie de bani pentru bautura lor. Si care au facut copiii aceia pentru care se fac campaniile.

Mancarea le este vesnic asigurata, prin pestii care se gasesc prin belsug. Insa cu munca e mai greu. E mai simplu sa te plangi ca statul nu face scoli sau nu le intretine decat sa pui tu mana sa faci ceva. In loc sa bei toata ziua ca un nenorocit, poti de exemplu sa repari un gard. Sa ciocanesti putin la grinzile scolilor. Nu vei avea o scoala ca la Harvard, dar vei depasi statutul de cocioaba.

Si copiii tai vor avea unde sa invete, ca tu sa nu mai cersesti bani pe la televizor, prin tot felul de ONG-uri capusa.

Pe firul logic al lucrurilor, daca vei lasa bautura doar pentru seara, vei putea sa pui mana sa iti faci si tu o mica pensiune. Tot cu bani putini. Eventual cu un minim ajutor al statului. Daca cei din regiunile de munte au reusit sa aibe succes cu pensiunile lor, in care se face turism 3 luni iarna si vreo 2-3 vara, de ce in Delta nu s-ar putea? Din aprilie pana in octombrie sunt conditii propice pentru un turism decent.

Dar e mai simplu sa te plangi ca nu ai conditii, decat sa lasi naibii bautura deoparte.

Vorbiti cu toti cei care au vizitat Delta in ultimii 30 de ani si vedeti ce minunat ar putea fi totul pe acolo. Dar nu e.

Pentru mine personal, Delta se aseamana cu Africa. Ar putea fi Raiul pe Pamant atat pentru natura cat si pentru oamenii de acolo. Pentru ca omul sfinteste locul si nu invers. Pentru ca oamenii nu pun mana sa faca aproape nimic. Dupa care isi scot copiii la parada, poate mai primesc niste resturi de mancare, niste bani de bautura, ceva acolo.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în idiotenie, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Wild wild horses…

  1. mihnea zice:

    omule, ai un blog destul de lucid, dar nu stiu ce ai patit de-a aparut postarea asta. iti recomand o saptamana in Letea – atentie, Letea, nu in alta parte a Deltei. daca poti ajunge acolo, mai vedem dupa aia ce crezi despre paradisul ala.

  2. stoie zice:

    Nu imi amintesc sa fii pomenit ceva de Letea in postare.
    Situatia de care vorbesc se gaseste in aproape toata Delta. Oamenii fac pe neputinciosii si nu se alege nimic de potentialul zonei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s