Inceputul destramarii Schengen

Pe fondul dezbaterilor noastre eterne legate de cine e vinovat, lumea se misca fara noi.

Stirile despre Grecia care va fi supusa unor grele incercari se rezuma la bataile din strada. Stirile despre modificarile ratingurilor tarilor  cu risc mare se rezuma la „Fitch a ridicat ratingul Romaniei, deci suntem pe drumul cel bun”.

Altceva da insa tonul anilor care vor veni. Danemarca a inceput desfiintarea Schengen. Altele vor urma, in principal datorita noilor candidate.

Dincolo de substratul politic, efectele economice se vor simti mai puternic in anii in care acest spatiu va disparea efectiv. Lipsa de strategie a UE in privinta cetatenilor neintegrati a dus aici. Fiecare tara care isi simte populatia amenintata de circulatia libera va face intr-un final la fel.

Este trist ca probabil asa se va proceda si cu restul contagiunilor. Cei disciplinati vor alege sa se retraga probabil in gradina lor, lasandu-i pe ceilalti sa traiasca miracolul integrarii. Odata ce au fost incasate profiturile expansiunii si ale creditelor de consum pentru produsele lor, va fi egalitate, dar nu pentru catei.

De acum se deschide incet si drumul spre excluziunea din zona Euro si va urma la un moment dat si cea din UE. Circumstantele unor astfel de acte vor acoperi pe hartie perfect deciziile, insa visul european ar fi trebuit sa fie mai maret decat atat.

O coeziune puternica nu poate exista insa atata vreme cat Parlamentul European prefera sa legifereze dimensiunile castravetilor si nu strategii de dezvoltare economica agresiva.

Ca in orice familie, cand sunt bani totul e lapte si miere, insa cand ei dispar incepe circul.

Toate acestea se pot evita doar printr-o crestere economica puternica a intregii Uniuni, dar aceasta pare putin probabila in contextul actual.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, economie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s