In debt we trust

În încercarea eternă de a face pe placul burselor ( că doar ele ştiu ce e bine şi se şi autoreglează mereu) SUA intră în capcana veşnicului creditor.

Îl ştiţi, este acel vecin care vesnic vă cere o cană de zahar, o sticlă de ulei sau 100 de lei pâna la salar. Desigur că nu mai retunează niciodată nimic din ce a împrumutat decât banii. Pentru a cere alte 200 ron imediat, pentu mai mult timp. Când îl întrebi pentru ce, îţi răspunde că pentru terapie. Seara îti dai seama ca era Terapia, o bere foarte bună de altfel.

Vecinul nostru refuză sa economisească, trăieşte vesnic pe datorie, vânând promoţii la toate prostiile pe care nu le va folosi niciodată. Dar îl fac să se simtă bine că le are. Şi pe măsură ce tot mai mulţi vecini refuză sa îl mai împrumute, începe să îi intimideze pe ceilalţi cu forţa brută.

Este exact ce face acum SUA. Dacă nu ameninţă vreun stat arab cu bătaia, îi ameninţa pe cei care au mai împrumutat-o că riscă să aibe probleme mari dacă nu le semnează iar cecuri în alb. Că se numesc riscuri sistemice sau riscuri de destabilizare a pieţelor financiare, nu contează. Important e să işi atingă scopul, să mai trăiască bine 3-6 luni. Că apoi va fi tot mai greu să iasă din vârtejul datoriilor nu mai contează.

Tupeul suprem este insă predicarea de lecţii către alte ţări. Jocul cu ratingul altora si obligarea celor care vor sa se împrumute de la BM, FMI etc să cumpere bonuri FED înainte de a primi un imprumut. Asta pentru a garanta bunăvoinţa lor în a influenţa respectivele imprumuturi.

Atâta vreme cât restul ţărilor acceptă acest tratament lucrurile vor merge la fel mai departe. Când însă o să o luăm toţi pe arătură mă îndoiesc că marele licurici işi va asuma vina. Mai degrabă va mai găsi 2-3 ţări care ameninţă SUA si le va naţionaliza pierderile si privatiza profiturile. E mai simplu aşa.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Criza, economie, speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s