Tristetea Libiei

In goana lor dupa „libertate”, democratie si independenta, libienii au decis sa isi omoare in cel mai barbar mod un lider ce i-a condus aproape 40 de ani.

Libertatea e inutila cand nu stii ce anume vrei sa faci cu ea si devine paguboasa cand modul in care ai obtinut-o e identic cu o revolta pe un corabie de pirati. Urmatorul lider va fi mai dur si mai nemilos decat ti-ai putut imagina cand ai inceput revolta.

Diferenta este ca el nu se va mai numi Gadaffi, ci Occident. Interesele in petrolul tarii sunt mai mari decat cele legate de „democratizarea” cu Ak-47. Altfel am fi vazut astfel de interventii in toate tarile africane in care s-au dus razboaie civile.

Jaful post-revolutionar incepuse deja inainte de sfarsitul inevitabil al lui Gadaffi. Franta si Italia isi adjudecau deja prin companiile lor cota procentuala din petrol ce il vor „exploata”, in timp ce consiliul de tranzitie impartea „provizoriu” functiile din viitorul stat democrat.

Armele folosite in razboi, cele „donate” de Franta in numele fraternitatii si cele din rezervele fostului dictator vor fi implantate chirurgical in alte parti ale Africii unde este nevoie de razboaie. Deja contrabanda cu arme din zona a luat dimensiuni impresionante.

Ce au castigat deci libienii, dincolo de satisfactia efemera de a-si fi omorat un lider? Garantia ca Exxon, McDonalds & Co le vor arata ca in democratie iti cedezi drepturile asupra resurselor tarii tale in spiritul bunastarii celorlalte natii. Petrolul mai ieftin va linisti pietele financiare, gandul la moartea ca a unui caine va linisti alti lideri arabi care nu decid sa imparta frateste cu Occidentul propriile resurse. Toata lumea e fericita acum, nu?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, idiotenie, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tristetea Libiei

 1. Boier Bibescu zice:

  o sa fiu chibit acuma sdi nu o sa ma iau de text, ci de greseli de ortografie 😀
  „pe un corabie de pirati.”

  • stoie zice:

   Corectat, multumesc
   Haha, nici nu ma asteptam la altfel de comentariu momentan.
   Te las pana mai incolo sa facem apel si la argumente si dezbateri 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s